Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Необикновените жени на България: Кои са Ива Ваня и Лидия Липковска?

"Прекланяме се пред нашите майки, сестри и съпруги, защото те винаги са ни били подкрепа", каза Георги Мъндев

30.06.2024 | 20:30 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" и рубриката "Тяхната история" ще си припомним за голямата, но позабравена звезда на германското кино - българката Ива Ваня, както и за други забравени български жени с колекционерът Георги Мъндев.

"За жените на България можем да говорим всеки ден и пак ще бъде малко, тези жени са част от нашата история. Прекланяме се пред нашите майки, сестри и съпруги, защото те винаги са ни били подкрепа и са до нас винаги. Когато видях плоча с песен на Ива Ваня аз се позачудих коя е тя, потърсих в интернет информация. Преди 7-8 години имаше много малко информация за нея, потърсих и по библиотеки, намерих една книга малко по-късно, издадена 1998 г. Когато я прочетох, аз просто се влюбих в тази жена, защото това е една уникална българка. Тя е родена в каруца между карнобатските села, нейният баща е бил военен. Винаги са я постригвали, защото баща ѝ е искал да има момче. Истинското име на Ива Ваня е Иванка Янакиева. От малка е имала артистични заложби, имала е мечта и може би тази нейна мечта я отвежда в меката на киното в Европа по това време - Берлин, Германия", каза Георги Мъндев. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълва, че хората са се опитвали да я накарат да се откаже от българското си гражданство, но тя винаги е казвала, че е българката Ива Ваня, не се отказва от своето поданство и се гордее с българския си произход. 

"Лидия Липковска е родена през 1884 г. в едно бесарабското село Бабин, между Украйна и Молдова. Опитах се да потърся информация за нея от нашите бесарабски българи, но нямат. Баща ѝ е свирил на цигулка, а тя пее в църковния и в училищния хор. Малко по-късно отива да учи в Петербург в консерваторията, приемат я да учи безплатно заради безспорния ѝ талант", сподели Мъндев разказа си за Лидия Липковска, за която се спори дали е рускиня, молдовка, или украинка, но гостът твърди, че е българка.

Гледайте целия разговор във видеото.