Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Доц. Георги Димов: При появата на българите по нашите земи е имало климатични аномалии

Историкът разполага с информация за цунами в Черно море

30.06.2024 | 20:16 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" доц. Георги Димов от Института по Балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол" – БАН говори по една от най-интересните исторически теми: как климатът е влияел на световната и на българската историческа съдба. 

"Климатът има изключително решаващо значение върху възхода, упадъка на цивилизациите и в крайна сметка е най-важно да се знае, че климатът не е константа, той е много динамичен, а ние историците разполагаме с богата изворова база, въз основа на която можем да проследим във вековете, развитието на климатичните промени: кризи, аномалии. Разбира се върху климата и климатичните промени през вековете работят много науки. В миналото хората както и днес обичат да описват необичайните явления. Ние разполагаме с много данни", каза доц. Георги Димов. 

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че климатът в нашата история играе сериозна роля. При появата на българите през 6-ти и 7-ми век има застудявания по нашите земи. Има изключително много климатични аномалии, в Черно море дори е имало цунами. Тези климатични промени не влияят само върху европейските земи, те се разпростират навсякъде. 

Гледайте целия разговор във видеото.