fallback

Доц. Александър Сивилов: Не сме наясно дали може да спрем климатичните промени

Отговорна ли е човешката дейност?

30.06.2024 | 19:04 Автор: Йоана Великова

Кои са историческите корени на вечния стремеж за тотален контрол върху обществото, опитва ли се някой да отнеме свободата ни и какво се случва в огромната геополитическа буря, обхванала почти целия свят? В предаването "Операция история" отговор на тези въпроси дава историкът доц. Александър Сивилов. 

"Тази тема е много дълга и не може да има еднозначен отговор, но определено виждаме едно глобално пренареждане на цялата система. Имаме една икономическа и политическа система, която изглежда, че навлиза в сериозна криза и това всички ясно го усещаме. Помним икономическата криза 2008-2009 г., в България тя почти не се усети за обикновените хора, но впоследствие започна друга криза, след това и Ковид, и войната, и всичко това ни показва, че би трябвало да имаме пикове и спадове в развитието на икономиката, когато живеем в такава капиталистическа пазарна икономика, в каквато сме в момента. Въпросът е обаче, че в днешно време тези пикове и спадове стават изключително на гъсто един до друг и са с все по-голяма амплитуда", каза доц. Александър Сивилов. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че за момента нямаме разказ за това какво трябва да стане оттук нататък и това е проблем, освен да спрем климатичните промени, които въобще не е ясно до колко се влияят от човешката дейност и не сме наясно дали можем да ги спрем. 

"Ние първо преминахме през Ковид кризата, която беше породена от съвсем обективни фактори, но правителствата наблюдаваха доста внимателно на това как политиците и обществата реагират на начина на затваряне. В Европа ние имахме различни варианти на затваряне. В Испания, ако погледнете, там хората бяха подложени на ужасяващ натиск и бяха като затворници в апартаментите си, и те независимо, че социално са много свободолюбиви, не се противопоставиха. Това ни показа до голяма степен как могат да реагират отделните общества", заяви гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback