Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Доц. Александър Сивилов: Не сме наясно дали може да спрем климатичните промени

Отговорна ли е човешката дейност?

30.06.2024 | 19:04 Редактор: Йоана Великова

Кои са историческите корени на вечния стремеж за тотален контрол върху обществото, опитва ли се някой да отнеме свободата ни и какво се случва в огромната геополитическа буря, обхванала почти целия свят? В предаването "Операция история" отговор на тези въпроси дава историкът доц. Александър Сивилов. 

"Тази тема е много дълга и не може да има еднозначен отговор, но определено виждаме едно глобално пренареждане на цялата система. Имаме една икономическа и политическа система, която изглежда, че навлиза в сериозна криза и това всички ясно го усещаме. Помним икономическата криза 2008-2009 г., в България тя почти не се усети за обикновените хора, но впоследствие започна друга криза, след това и Ковид, и войната, и всичко това ни показва, че би трябвало да имаме пикове и спадове в развитието на икономиката, когато живеем в такава капиталистическа пазарна икономика, в каквато сме в момента. Въпросът е обаче, че в днешно време тези пикове и спадове стават изключително на гъсто един до друг и са с все по-голяма амплитуда", каза доц. Александър Сивилов. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че за момента нямаме разказ за това какво трябва да стане оттук нататък и това е проблем, освен да спрем климатичните промени, които въобще не е ясно до колко се влияят от човешката дейност и не сме наясно дали можем да ги спрем. 

"Ние първо преминахме през Ковид кризата, която беше породена от съвсем обективни фактори, но правителствата наблюдаваха доста внимателно на това как политиците и обществата реагират на начина на затваряне. В Европа ние имахме различни варианти на затваряне. В Испания, ако погледнете, там хората бяха подложени на ужасяващ натиск и бяха като затворници в апартаментите си, и те независимо, че социално са много свободолюбиви, не се противопоставиха. Това ни показа до голяма степен как могат да реагират отделните общества", заяви гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.