fallback

Какво представлява подсъзнанието?

Петя Минкова и Моника Балаян представиха книгата "Хиперсъзнание"

19.05.2024 | 22:14 Автор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" и рубриката "Тяхната история" психологът Моника Балаян и журналистът Петя Минкова, автори на книгата "Хиперсъзнание", говорят за тайните на съзнанието, имаме ли контрол над него и каква е загадката на гениални личности като Айнщайн, Тесла и Леонардо да Винчи. 

"Почти всички наши решения се доминират и се взимат на подсъзнателно ниво и това е доказано от няколко нобелови награди. Ние решихме, че това си заслужава, защото Моника Балаян е един иновационен психолог, психолог на годината за 2023 година. Тя е с много иновативен поглед, от малкото, които работят на ниво наука, с научни изследвания, не на ниво "гледане в тавана". Аз работя със световни учени и затова решихме да съединим тези две умения, за да бъдем полезни, защото ако на ниво подсъзнание не подредим правилните програми, много трудно можем да имаме прогрес и постигане на по-висши цели в живота", каза Петя Минкова по повод съвместната си работа с Моника Балаян и решението им за написването на книгата.

Пред Bulgaria ON AIR Моника Балаян каза каква е разликата между термините "съзнание" и "подсъзнание". Страхът и инстинктът за самосъхранение са част от подсъзнанието.

"За целите на книгата ние използвахме примери на велики личности като Айнщайн и Никола Тесла, за да покажем на хората, че от най-древни времена тези техники, които тук са описани, без да знаят, тези гении те са ги използвали. Например, аз наскоро научих, че Леонардо да Винчи е автор на първия 3D атлас на мозъка, той взима един мозък, пуска топъл восък и прави атлас и започва да си задава много интересни въпроси, като например "Къде е центърът, с който виждаме?", "Къде е центърът на съзнанието?", "Къде е онова вътрешно око, с което мислим?" или "Къде е душата?", разказа Минкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback