fallback

Росен Тахов разкри фатално число ли е 9 в българската история

В миналото демокрацията върви ръка за ръка с мрачната сянка на насилието

19.05.2024 | 20:34 Автор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" журналистът Росен Тахов говори за българската демокрация, фаталното число 9 в нашата история и защо два пъти на датата 9 и веднъж на 19 са се случили военни преврати. 

"В българската история демокрацията върви ръка за ръка с мрачната сянка на насилието, защото няма нищо по-добро от демокрацията, но при нас тя има една уродлива форма с физиономия на гротеска, Бай Ганьовска. Когато става дума за тези неща веднага първосигнално зрителите се сещат за "Бай Ганьо прави избори", това са емблематичните избори през 1894 г. в Свищов, прочути от перото на Алеко Константинов", каза Росен Тахов. 

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че българските избори след Освобождението са били придружени от юмруци и куршуми. Даде примери с много български политици по това време, като първата жертва е Поп Ангел Чолаков на 18 май 1886 г., когато се провеждат поредните парламентарни избори. Селяните линчуват свещеника, чието тяло е буквално разкъсано на парчета. Захари Стоянов след драмата възкликва "Умря поп Ангел! Не съществува вече героят от 6 септември!"

"Не съм привърженик на нумерологиите и мистиките, но числото 9 е историческо съвпадение, тези превратни дати съвпадат. Започват от 9 август 1876 г., тогава е детрониран Александър Батенберг от русофили. След това е 9 юни 1923 г., когато се извършва Деветоюнският преврат, след това е 19 май 1934 г., следва 9 септември 1944 г. и най-сетне е 10 ноември 1989 г., което е изключение, но, както се казва, изключенията потвърждават правилото", каза още Тахов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback