На обяд във Виетнам: Какво и как да хапваме?

И още: Може ли да се промени училищната среда?

07.01.2019 | 14:11 Редактор: Димана Мирчева
На обяд във Виетнам: Какво и как да хапваме?
На обяд във Виетнам: Какво и как да хапваме?


Днес Асен Манасиев ще ни води на обяд във Виетнам. Виетнамските рецепти включват рибен сос, соев сос, ориз, пресни билки, плодове и зеленчуци. Сред широкия спектър от използвани подправки се отличават най-вече лимонената трева, виетнамската мента, кориандърът и листата на тайландския босилек. Традиционното виетнамско готвене се характеризира със свежестта на съставките, минималното използване на олио и широкото използване на различни ароматни билки и зеленчуци, поради което виетнамската кухня се счита за една от най-здравословните в света. В основата на виетнамската кухня е азиатският Принцип на петте елемента. Комбинацията от тези пет фундаментални елемента трябва да присъства във всяко едно ястие. Те са: пикантност (метал), киселинност (дърво), горчивина (огън), соленост (вода) и сладост (земя), като съответстват и на пет органа: жлъчка, тънки черва, дебели черва, стомах и пикочен мехур. Твърде интересно стана, нали? 

Аспарух Йорданов направи за вас една класация на най-смешните и любими видео клипове, които сме ви представяли през годината. Разбира се, Паро понякога има странен вкус....

Може ли скучната училищна среда да бъде променена така, че атмосферата, вместо напрегната и потискаща, да стане мотивираща, позитивна, комфортна. Оказва се, че всичко е възможно, стига да се довериш на специалисти, после да приложиш творчество и ентусиазъм. За една такава промяна в едно голямо силистренско училище разказва следващият репортаж.