Алекс Алексиев, син на Райко Алексиев гостува във Фамилно

Фра Дяволо, както е един от псевдонимите на талантливия художник, карикатурист и файлетонист, е обявен за „Враг на народа“ и умира след зверски побой.

25.03.2018 | 11:00 Редактор: Доника Ризова
Алекс Алексиев, син на Райко Алексиев гостува във Фамилно
Алекс Алексиев, син на Райко Алексиев гостува във Фамилно

Заради карикатури на Сталин губи живота си и оставя съпругата си актрисата Весела Грънчарова вдовица с три невръстни момчета. След 9 септември 1944 год. съпругата му е изпратена в лагери. „Нерадостно е било моето детство. Помня, че приятелки на майка ми от лагерите, селски жени, ме взимаха при тях на село през лятото за да укрепна със здрава храна. Ние нямахме нищо.“, спомня си Алексиев.

„Райко Алексиев не беше единственият, който беше малтретиран от комунистите. Цялата голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите. Това е нанесло огромни генетически вреди на нашия народ.“, допълни Алекс Алексиев.

„Един карикатурист не може да съществува на друго място освен в страната си. Почти нищо не е останало от неговите карикатури в семейството ни. Ние избягахме от България за чужбина само с дрехите на гърба си.“, разказа синът на Райко Алексиев.