Деляна Маринова - Джуджи е внучка на Царя на шоколада

Телевизионната водеща разкри в предаването "Фамилно" непознати факти от живота на легендарния фабрикант и дарител Аврам Чальовски

04.12.2017 | 15:32 Редактор: Силвия Грозева
Деляна Маринова - Джуджи е внучка на Царя на шоколада
Деляна Маринова - Джуджи е внучка на Царя на шоколада

"Дядо ми е един от най-значимите български индустриалци, наричан от съвременниците "Царя на шоколада". За мен обаче е по-важно, че е бил човек стъпил здраво на земята, помагащ и много работлив", каза в предаването "Фамилно" телевизионната водеща Деляна Маринова - Джуджи.
 

Аврам Чальовски е родом от македонското селце Галичник, но тъй като тази територия след Освобождението  остава извън пределите на Майка България, малкото овчарче Аврам  идва в София.  Започва да продава  гюмове с боза по улиците на столицата и с много труд и лишения започва да събира своите първи малки спестявания.След няколко години на работа и лишения наема първия си работник и купува сладкарска работилничка,  а през 1898 г. има вече и кон и малка мелница, където  започва да произвежда първата тахан халва в България.

Втората си фабрика отваря през 1920 г. в Бургас и освен халва произвежда шоколади и различни лакомства, както и известното олио “Вега”. Фабриката има собствена жп линия, водоизточник, електроцентрала, кравеферма,  рафинерии, инсталация за производство на кондензирано мляко. През 1936 г. “Чальовски и синове” отварят и клон на Гара Искър и там първи на Балканите започват да произвеждат мляко и яйца на прах, там е и печатницата им за етикети, фирмени знаци и рекламни материали.

"Дядо ми искаше да завещае на наследниците си не пари, а морал. Затова  превръща част от къщата си в музей – стая с оръжия, стая с македонски народни носии, стая със скулптури от дърво на всички български царе, барелефи на възрожденци" - разказа Деляна Маринова и допълни, че би искала повече да се чува за такива достойни българи, които след 9-ти септември са били забравени.

Аврам Чальовски е бил известен със своите жестове към работниците си:  безплатен стол, дава им безплатно олио, месо и сапун, 13-а заплата за Коледа и още половин заплата по Великден, отпуска и големи заеми на млади семейства, а после ги опрощавал. 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бай Хой
преди 4 години