"Земя на хляба и меда" - обяд в Етиопия

Релефът на района спомага за създаването на уникална култура

30.03.2019 | 17:50 Редактор: Ралица Братанова

В рубриката “Фамилна кухня“ Димана Мирчева ни води на обяд в Етиопия.

До средата на миналия век тази земя се нарича Абисиния, често е описвана като "земя на хляба и меда", а днес се дели на две държави - Етиопия и Еритрея.

Човешкото присъствие тук обаче не се измерва с векове, нито с хилядолетия, защото оттук тръгва първото човешко преселение - онова, което ни отвежда по целия свят. 

Въпреки това релефът на района - високи планини и плата, затворили Голямата Рифтова долина, осигурява относителна, но действаща изолация на населението, като по тази начин спомага за създаването на уникална култура. Храната е особено добър пример за това.

Още видеа от "Фамилно" може да намерите ТУК