Философия на пенсиите - младите трябва ли да издържат старите

Новата формула за изчисляване на пенсиите

22.03.2019 | 23:50 Редактор: Зара Паталева
Философия на пенсиите - младите трябва ли да издържат старите

Новата формула за изчисляване на пенсиите на Националния осигурителен институт  е справедлива. Това са думи на Драгомир Драганов, който е директор на дирекция "Анализиране, планиране и прогнози" в НОИ.

Това твърдение се породи по повод избухналия скандал във връзка с това, че на около една трета от излизащите в момента в пенсия хора пенсиите ще бъдат намалени, като при някои случаи това намаление е в пъти. Така например засегнати хора буквално са в шок, защото по старата формула е трябвало да получават около 420 лв., а по новата формула парите, които получават за месец, стават 165 лв., което е повече от 200 процента намаление. Над 30% от пенсионерите взимат по-малки пенсии заради законодателните промени.

Атанас Киряков е режисьор, роден на 22 март 1939 г. във Варна. Завършва висшето си образование "Кинорежисура" в Париж.

Автор е на 2 игрални и на над 100 документални филма. В повечето от филмите основната тема, която вълнува автора са хората в неравноправно положение, несправедливо обиждани и наказвани, мачкани и унижавани от системата, от бюрокрацията и от човешката лошотия. Една голяма част са показвани вместо кинопреглед пред игралните филми и често са сваляни от екран поради тяхната острота.


Втора част гледайте тук >>