fallback

Сергей Станишев: България изглежда отвратително в очите на хората и отвън

Бившият министър-председател беше категоричен, че страната ни трябва да излезе от позицията на жертва в ЕС 

12.10.2024 | 20:07 Автор: Надя Хамдан

Ако икономическата ситуация в България се влоши, съчетано с политическа безотговорност и безхаберие, това може да доведе до взрив. Това заяви бившият министър-председател Сергей Станишев в предаването "Опорни хора". И допълни, че има индикации това да се случи. 

По темата с предсрочните парламентарни избори Станишев коментира: "Доживяхме абсурдната ситуация, в която основният въпрос не е какво ще прави един кабинет след парламентарните избори, а дали изобщо ще има кабинет, защото България изглежда отвратително - и отвън, и в очите на хората".

По думите му политиците не изпълняват основното си задължение. "Хората гласуват, за да свършат някаква работа. Работа не се върши, което довежда до криза на политическата система. Защото политиката се гради на доверие. Доверие няма."

Станишев подчерта, че липсват и политически разговори и дебати. "Цялата дискусия е сведена до едно ритане по кокалчетата и много грозни картини. Политиците живеят в момента в собствен свят, а обществото - в друг свят", каза още той пред Bulgaria ON AIR. 

Според Станишев сред темите, които трябва да са в дневния ред на политиците, е и докладът на бившия председател на Европейската централна банка Марио Драги.

"В него се съдържат всички възможни направления на бъдещи европейски политики", отбеляза гостът.

Бившият лидер на БСП беше категоричен, че това не е просто академичен доклад, а представлява систематизиране на всички анализи за състоянието на европейската икономика, тенденциите и какво трябва да се прави, за да бъде Европа отново конкурентоспособна. Той посочи и един недостатък на доклада - че е ориентиран към Западна Европа.

"А ние ще бъдем на опашката. Но най-важното е България да реши и да излезе от позицията на консуматор или жертва в ЕС", обобщи социалистът.   

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Опорни хора
fallback