Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Николай Габровски: Ковид-19 раздели много тежко обществото

Според неврохирурга българското здравеопазване работи добре

05.10.2024 | 20:50 Редактор:

Българското здравеопазване работи доста добре. Това заяви неврохирургът проф. Николай Габровски в предаването "Опорни хора". 

"Здравеопазването винаги е интересна тема, от политическа гледна точка, защото позволява да се издигат лозунги, да се проявява загриженост. Удобно е за един популистки подход да се търси евентуален политически дивидент. Но ако погледнем множество от параметрите, които описват едно здравеопазване, не говоря за личните ни, индивидуални преживявания или пък радости, свързани с някакъв здравен проблем, ние ще видим, че горе-долу се справяме добре, като една нормална средна европейска държава", каза специалистът. 

Последните години насадиха изключително тежка конфронтация в обществото и в политическите сили, категоричен беше Габровски.

"Макар да твърдим, че сме го забравили, ако се върнем две или три години назад, Ковид-19 раздели много тежко обществото на две враждуващи части, обвиняващи една друга в какво ли не. По същия начин политическите сили бяха разделени на два или повече воюващи един с друг лагери", каза още неврохирургът пред Bulgaria ON AIR.  

Той анонсира предстоящото учредяване на Съвет за мозъчно здраве.

"Структура, която се надявам да обедини усилията на невролози, психиатри и неврохирурзи, както, разбира се, на пациенти и бизнес, за да може тази сложна тема за мозъчните заболявания да бъде обобщена по някакъв начин" По думите му с учредяването на организацията експертите ще опитат да направят малко по-понятни тези сложни теми.  

Целия разговор гледайте във видеото.