fallback

Янаки Стоилов: Две големи групи наблюдават политическия живот - разочаровани и незаинтересовани 

Конституционният съдия коментира разделението на властите, политическата криза и съдебната реформа 

28.09.2024 | 21:40 Автор: Надя Хамдан

Има ред, по който да бъде установявано дали има нарушаване в разделението на властите. Това коментира конституционният съдия проф. Янаки Стоилов в предаването "Опорни хора".

"Сериозните въпроси на съдебната система далеч не се свеждат до едни или други упражнения с Конституцията, защото поне в масовия случай, който засяга повечето от гражданите и юридическите лица, има редица действия, които могат да бъдат извършени било то на законодателно, на организационно или на кадрово ниво", допълни той.

Според Стоилов за целта отговорните институции трябва да могат да формулират ясно проблемите, а това би било първа крачка към тяхното решаване.

По темата с т.нар. "политическа употреба на съдебната система", Стоилов заяви: "Първото условие е самите магистрати да не допускат да бъдат употребявани, но някои, ако са решили да се поставят в услуга, това вече е по-трудно решима задача. Освен това, аз неслучайно говоря за предвидимост и последователност на правосъдието. Ако от самата съдебна система получаваме примери, наскоро имаше такива по почти идентични казуси, но едните отнасящи се до местните, а другите до парламентарните избори, виждаме постановяване на противоположни решения. Какво да бъде доверието в правосъдието", запита Стоилов пред Bulgaria ON AIR. По думите му това са реалните проблеми.

"Българският политически живот, от гледна точка на тези, които го наблюдават отстрани, се състои от две големи групи - разочаровани и незаинтересовани. И виждаме, че тази група нараства, за сметка на хората, които все още правят някакъв избор от това, което им се предлага", коментира още специалистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Опорни хора
fallback