fallback

Ириней Константинов: Да си скубем кабелите или косите - кое е по-достойно 

Директорът на театър "София" с един по-различен коментар на политическата обстановка 

28.09.2024 | 21:23 Автор: Надя Хамдан

Българският народ има нужда да вдигне интелектуалното си ниво. Това сподели директорът на театър "София" Ириней Константинов в предаването "Опорни хора". По повод политическата криза на страната той коментира: "Аз съм човек, който се интересува. Това, което гледам напоследък, то не е за гледане. Гледам си работата, гледам си театъра, гледам си репетициите и разбирам, че в това има смисъл. Когато има поставена цел, да се свърши някаква работа, която да бъде красива и да има смисъл от нея. Какво да гледам какво става навън, да си изскубваме кабелите или да си скубем косите, кое е по-достойно", каза Константинов.

На въпрос на Ганиела Ангелова дали българските политици имат сценарий за това как ще изглежда България, Константинов отговори: "Аз не знам и да имат сценарий, дали го четат". Той си припомни думи на Стоян Михайловски - "само един добре образован народ в една правова държава чрез изборите дава право той на политиците да го управляват. Само един интелигентен народ, който има самочувствието на такъв, може да им каже след това - "Вървете си. Не сте достойни да ни управлявате." Какво трябва да стане? Този народ да вдигне нивото си, да вдигне интелектуалното си ниво, което върви заедно с нравствеността", посочи още Ириней Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че се надява именно хората на изкуството да могат да съживят масата: "Това ще го направят с непрекъснатите разговори - дали ще разговаря чрез постановка, дали ще разговаря чрез романа си, дали ще разговаря чрез песента си. Дали ще се среща с хората. Това е за мен просветителството, което трябва да го има навсякъде - започва от училището, което е загубено като кауза, за съжаление, да мине през църквата, за да се стигне до онази еманация на човешкото, събрана в онази красива сграда, говоря за старата на Народното събрание, с надпис отгоре "Съединението прави силата", заключи директорът на театър "София".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Опорни хора
fallback