fallback

Радомир Чолаков: Може да се получи добра сплав от опита на ГЕРБ и ентусиазма на ПП-ДБ

Бившият депутат от ГЕРБ определи ПП-ДБ като "нашите деца, учили в чужбина и върнали се"

21.09.2024 | 23:07 Автор: Надя Хамдан

Напълно е възможно ГЕРБ да получи 80 депутатски места в следващия парламент, дори и повече. Това заяви в ефира на "Опорни хора" председателят на Комисията за изменение в Конституцията в 49-ото Народно събрание - Радомир Чолаков.

"Въпросът е избирателите на ГЕРБ, които и без това са достатъчно мотивирани, да гласуват. Ако всеки един от тях донесе и по още един глас, представете си, може и да са повече", каза още Чолаков. 

Той призова да не се внушава, че ще има ниска избирателна активност на изборите, а хората да бъдат мотивирани да гласуват.

"Защото в крайна сметка това е в интерес на демокрацията. Г-н Борисов някъде беше казал, че ако и след тези избори не се произведе правителство, това поставя под риск вече самата демокрация, самата демократична политическа система. И аз вярвам, че е така. Така че нека да не си правим експерименти с демократичната ни политическа система, да излезем да гласуваме, за да може да започне стабилизация", категоричен беше Чолаков. И подчерта: "Нека пак да го кажем и нека да не звучи много драматично: След разрушаването на доверието в демокрацията следва диктатура. Това ли искаме?" 

Бившият депутат подчерта, че през последните 4 години в парламента са влезли политически сили с доста екстремистки убеждения, които работят на принципа "или всичко, или нищо" - "или аз ще постигна всички мои желания сега, или по-добре да няма парламент".

"Резултатът от това поведение е, че няколко пъти парламентът се разпада, защото не се изпълняват екстремистките искания на определени колеги - както беше при разглобяването на "сглобката", както беше, когато падна правителството на Кирил Петков", посочи Чолаков пред Bulgaria On AIR.

На въпрос защо обаче ГЕРБ отново биха се коалирали с ПП-ДБ, Чолаков заяви: "В крайна сметка ПП-ДБ са западен тип мислещи хора, не искам да използвам думата евроатлантици. Това са нашите деца или да кажем нашите братя и сестри, които са учили в чужбина и са се върнали. Аз мисля, че може да се получи добра сплав между опита на ГЕРБ и ентусиазма на тези млади хора. Въпросът е, че те трябва да оберат емоциите си и екстремистките си прибързани виждания и наистина може да се получи." 

Радомир Чолаков коментира и темата със съдебната реформа. 

Гостът изрази усещането си, че някой се опитва да сложи свои хора в съдебната система, за да я използва, и това непрекъснато се насажда изкуствено от определени политици през медиите.

"Защо ние непрекъснато допускаме говорене, което деструктира институциите? Колкото пъти кажем, че определени политици искат да влияят върху съдебната система, толкова повече разрушаваме авторитета на съдебната система. Направихме всичко възможно, включително политически сили в парламента с екстремистки виждания, да разрушим авторитета на парламента. Защо го направихме?", попита Чолаков. 

По думите му измененията в Конституцията са били тест: "Тест, който колегите искаха да направят дали може обикновено Народно събрание да променя държавното устройство, дали можем да разместваме органите вътре в Конституцията и да променяме радикално техните функции. Това беше стратегическата цел, ако Конституционният съд беше допуснал обикновено Народно събрание да може да прави промени в държавното устройство, едно следващо Народно събрание можеше да направи още по-големи промени в държавното устройство, които изобщо да не ни харесат. Слава Богу, Конституционният съд удържа и не го допусна", заключи Чолаков.   

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Опорни хора
fallback