Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Росица Матева, ЦИК: Не ми е упражняван политически натиск

ЦИК все още не знае дали Столичната община е унищожила хартията от предишните избори 

14.09.2024 | 21:01 Редактор:

Не е упражняван политически натиск върху Централната избирателна комисия. Това каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на "Опорни хора".

"Аз, разбира се, мога да отговоря категорично за себе си. Върху мен не е упражняван политически натиск. Никой политик не ми се е обаждал, за да формира моето мнение по даден въпрос. Колегите от ЦИК споделят същото", посочи тя по повод подобни твърдения, които в публичното пространство.

"ЦИК не трябва да бъде поставяна в ситуация да разрешава вътрешнопартийни спорове. Те би трябвало да бъдат разрешени от органите на партията по реда на Закона за политическите партии и ако има някакви промени, да бъдат отразени в регистъра на политическите партии с решение на Софийския градски съд", допълни Матева пред Bulgaria ON AIR

Казусът с двете ДПС-та

Матева коментира и казуса с двете формации на ДПС.

"Когато постъпиха документите в ЦИК на двете коалиции, в състава и на двете коалиции беше ПП "Движение за права и свободи". ЦИК обсъди постъпилите документи и какви указания да даде, за да бъдат изпълнени изискванията на закона", обясни зам.-председателят на ЦИК.

Тя посочи, че законът задължава Комисията да даде такива указания в подобни ситуации. Една от темите, обсъдена в ЦИК, е било именно наименованието на двете коалиции.

"Стигнахме до разбирането, че така, както е заявено желанието на двете коалиции, те могат да бъдат регистрирани. Проблемът беше фигурирането на една и съща партия в състава на двете коалиции. Така че ние сме изпълнили решението на Върховния административен съд и сме регистрирали коалицията със заявеното наименование, съответно сме отказали на другата коалиция, тъй като не изпълни указанията на ЦИК и ВАС потвърди това наше решение", заключи Матева.

И уточни, че до 21 септември могат да бъдат правени промени в състава и в наименованията на коалиции.  

Росица Матева коментира и препоръките на Министерския съвет за предстоящите предсрочни избори  

"Нека не забравяме, че ЦИК е независим орган, на когото е възложена организацията на изборите. Министерският съвет има възложени задачи по Изборния кодекс да координира всички задачи на изпълнителната власт и дейностите по организационно-техническата подготовка и техническо осигуряване на комисиите... Централната избирателна комисия смята, че не е добро послание към избирателите и няма да вдигнем доверието в изборния процес, разменяйки си такива предложения и препоръки, още повече в ЦИК тази препоръка е пристигнала в 10:11 часа, а в медиите беше преди 08:00 часа", посочи още зам.-председателят на ЦИК. 

Казусът с неизползваната хартия от изборите 

Неизползваната хартия и от хартиените бюлетини, и от ролките за машинно гласуване - дали е унищожена навсякъде, органите на изпълнителната власт трябва да ни кажат, каза Матева. Тя припомни случая със Столичната община, когато ЦИК е изпратила искане да бъде унищожена цялата използвана хартия и ролки, за да не се създават предпоставки за злоупотреби.

"Столична община отказа да изпълни решението на ЦИК и ние до момента не знаем дали е изпълнено", призна Матева. Тя призова изпълнителната власт да влезе в своите правомощия и да изпълни задълженията си.  

Целия разговор гледайте във видеото.