Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Ивайло Мирчев: Фантазия на Бойко Борисов е как ние сядаме с него и с Пеевски

Отговорността за трагедията в "Граф Игнатиево" е на политиците и на обществото, смята той

14.09.2024 | 20:30 Редактор:

Предложението на Бойко Борисов не е за джентълменско споразумение. Това заяви Ивайло Мирчев от "Да, България" в предаването "Опорни хора". 

"Джентълменско е, ако той излезе и вземе отношение по всичко, което се случва около Пеевски, например. Той не го прави. Замита проблема с Пеевски и дори казва "ДПС никога не са ме подкрепяли". Напротив. Аз извадих над 50 случая, които в 49-ото Народно събрание ДПС са подкрепяли ГЕРБ. Борисов винаги е вървял в пакет с ДПС", категоричен беше Мирчев. 

По думите му бащата на Пеевски, не биологичният, а в обществено-политически план, се нарича Ахмед Доган.

"Ахмед Доган с едно интервю може практически да приключи в политически план Пеевски, като разкаже всичко, което знае за него. Но той не го прави... Бойко Борисов също може да разкаже много интересни неща за Пеевски", каза гостът на Ганиела Ангелова.

"Това е някаква фантазия на Борисов как ние сядаме с него и с Пеевски. Той може да седне с Пеевски и да направи правителство, ако хората гласуват за това. Но няма как ние да влезем в конфигурация заедно с Пеевски", категоричен беше Мирчев пред Bulgaria ON AIR

Според него реалният проблем в момента е, че няма правителство. А една от основните причини да няма правителство е Пеевски, посочи Мирчев и допълни: "Не казвам, че той е всичко в държавата, но той държи основни лостове в парламента.

ЗА трагедията със загиналите пилоти в авиобаза "Граф Игнатиево"

"Ако има основна отговорност за трагедията, тя е в политиците и в начина, по който и ние, като общество, осигуряваме възможност на ВВС да изпълняват адекватно задълженията си. Ролята на нас, като политици, и на обществото е да продължаваме да предоставяме нови самолети на българските летци. Няма нов и стар самолет. Има самолет с ресурс и самолет без ресурс. Но е важно да предоставяме наистина съвременни изтребители и тренировъчни самолети, достойни за качествата на българските летци в бойната ни авиация. И тук като общество и като политици имаме известен дълг", коментира Мирчев.

16 изтребителя са крайно недостатъчни, подчерта още събеседникът и уточни: "Особено в условията, в които не знаем дали на Путин ще му хрумне да дойде насам. Нещо, което се случва вече трета година в Украйна." 

Целия разговор гледайте във видеото.