fallback

Румен Христов: Не сме толкова богата държава, че да губим пари от ЕС 

Лидерът на СДС коментира "горещите" политически теми и трагедията в "Граф Игнатиево"

14.09.2024 | 19:53 Автор: Надя Хамдан

 

България има нужда от обновяване на авиопарка, особено този, който касае военно-въздушните сили. Така председателят на СДС Румен Христов коментира фаталния инцидент в авиобаза "Граф Игнатиево", при който загинаха двама пилоти.

"Вероятно трябва да има много сериозно разследване, защото става дума за загуба на два човешки живота. На млади хора, добре образовани, добре обучени, летци, с каквито България не разполага много", каза Христов в ефира на "Опорни хора". 

Нуждаем се от редовно правителство

Гостът коментира и необходимостта от редовна власт в България, която да взима подобни важни решения за страната.

"Редовната власт е изключително важна за нашите партньори отвън, но пък и тук, защото временните правителства все пак са с къс хоризонт, с определени важни задачи - провеждане на честни и прозрачни избори, но така или иначе те не могат да формират политики за дълъг период от време", посочи лидерът на СДС.

Редовното правителство е нужно и за да задвижи икономиката на страната, защото тя не е в добро състояние, каза още Христов.

"Големите, визионерските, геополитическите неща са по-важни, а оперативното управление на страната, за което не можем да се разберем, в крайна сметка би могло да преодолява тези различия. А тези, които не могат да бъдат преодолени, просто да бъдат оставени за един по-късен период от време", категоричен беше политикът пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали би управлявал в евентуална коалиция с ПП-ДБ, ИТН и най-вече БСП, той отговори по следния начин: "Много е рано да кажа, нека да минат изборите и тогава ще видите нашата реакция, но много трудно ще ни бъде да участваме в такава коалиция. В крайна сметка големият партньор е този, който ще вземе решенията, защото той ще носи тежката отговорност." 

Христов цитира и политолози, според които е възможно следващото правителство да е с още повече партии или коалиции и да е "още по-фрагментирано, още по-трудно за водене на преговори и за намиране на допирни точки."

Всички ще сме виновни, ако загубим част от парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Ние не сме толкова богата държава, че да си позволим да загубим малкото средства, които бихме могли да вземем от ЕС, заключи лидерът на СДС. 

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от Опорни хора
fallback