Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Бойко Станкушев: Реалната картина с корупцията в България е ужасяваща

"Борислав Сарафов е една от главните фигури, няма как да не знае всичко за "Осемте джуджета", каза Бойко Станкушев

28.07.2024 | 10:15 Редактор: Йоана Великова

ЕК с пореден доклад, в който има критика към България за борбата с корупцията.

“Докладът, като цяло, си е абсолютно справедлив, отчитайки особено почти нулевата динамика на борбата с корупция това, което пише е вярно. Очаквах да има много повече фактология в този доклад в доказателствената част, че българският политически елит въпреки призивите, не прави това, което трябва да прави. Аз, като директор на Антикорупционния фонд, съм в по-особено положение, защото ние знаем много повече, но за да не бъдем подложени на съдебно преследване вадим и играем козове само там, където имаме категорични доказателства. Това не означава, че картината е толкова семпла и скромна, картината е по-скоро ужасяваща и най-ужасното е, че въпреки под натиска на общественото мнение на неправителствени организации се конституираха тези временни комисии, те като че ли нямат тази сила, тежест, авторитет, присъствие, за да направят нещо радикално за пръв път от толкова десетилетия”, коментира директорът на антикорупционния фонд Бойко Станкушев в предаването "Опорни хора".

Ще излезе ли истината около Мартин Божанов Нотариуса и "Осемте джуджета"

Той допълни, че трябва да се иска отговорност за отказ на действие от специализираните институции, които са създадени да разследват корупция и да търсят конфликти на интереси.

“Безспорен факт е, че Борислав Сарафов е един от тези магистрати, които са били най-чести гости в ресторант "Осемте джуджета", което всъщност беше диспечерски пункт, команден център под управлението на Петьо Еврото, който ние не знаем жив ли е, не е ли жив и ако е жив къде е. Това означава, че всеки, който е ходил там, и прокурорът Франтишек, и Сарафов са има ли някакъв интерес да ходят там. Борислав Сарафов е една от главните фигури, който няма как да не знае всичко”, заяви Станкушев пред Bulgaria ON AIR.

Борбата с корупцията започва още при гласуването на избори

По негови думи по случая с Мартин Божанов Нотариуса има безспорни доказателства, но няма движение. Има доказателства, че бивш вътрешен министър по една или друга причина е замесен във всичките конструкции там. 

“Две неща трябва да се случат: първи трябва да се достигне до една критична маса мислещи, будни и смели граждани. Ние в момента сме остър дефицит на гражданско съзнание в България, което почти винаги е било така. И второто нещо е, че трябва хората, които правят селекцията на своите лидери да внимават за кого гласуват и кого избират, защото все пак политиците взимат решения в различните власти. Тук е и най-трудният момент, защото трябва по някакъв начин да се стигне до консенсус между граждани, които имат различни политически вкусове, предпочитания, включително идеологически, и трябва по този въпрос да се съберат в една точка. Няма значение, дали си много ляв, средно ляв, център ляво, център дясно или десен, след като става дума за престъпна мрежа, от която страдат всички”, каза Бойко Станкушев. 

Целия разговор гледайте във видеото.