fallback

Работодатели правят проблем на доброволци, ако не се явят на работа

“Българинът отвори своето сърце и показа, че сме добър народ", каза акад. Христо Григоров

27.07.2024 | 21:37 Автор: Йоана Великова

“Парите са важни, но има нещо много по-важно: отново българинът отвори своето сърце и показа, че българският народ е добър, народ, който е наследил от своите баби и дядовци да бъде милосърден, да подава ръка. Само за 2-3 дни ние събрахме няколко десетки хиляди лева. Разбира се, всички тези пари ще бъдат дадени там, където трябва и то не от Червения кръст, а ние ще направим един съвет, в който ще има журналисти и общественици, ще излезем пред българския народ и ще кажем "Благодарим Ви! Парите, които сте дали отиват за определена кауза!”. Човек един лев да е дал иска да знае къде е отишъл и затова БЧК е изключително точен в отчетите си и затова народът ни има доверие”, коментира в предаването “Опорни хора” акад. Христо Григоров, председател на БЧК по повод помощта към пострадалите от пожарите. 

Работодатели пречат на служители да бъдат доброволци

Той заяви, че е важно Законът за доброволчеството да бъде съгласуван, не само с Червения кръст, а и с други хуманитарни организации, които помагат на хората. Законът за доброволчеството е крайно необходим, а България е една от малкото държави, в които няма такъв.

“Не вярвам, че скоро ще бъде гласуван законът. Аз нямам право да правя политически анализи, но често пъти има противоречие между работодател и доброволец. Ще си позволя да дам една идея: когато един доброволец отиде в един часа през нощта да спасява и не се е явил на работа два-три дни, тогава работодателя би могъл да му пусне неплатен отпуск и да иска от държавата да бъдат възстановени тези средства. В крайна сметка шефът на една фирма си гледа фирмата, той си гледа собствените интереси”, допълни акад. Григоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Председателят на БЧК каза, че за да може един човек да бъде доброволец трябва да е наследил нещо от поколенията преди него: да бъде добър, милосърден, готов да подаваш ръка и да се жертваш. 

“Аз бих попитал къде е правителството? Държавата в крайна сметка е едно сериозно правителство. Виждаме какво става в последните години, отиваме от избори на избори. Дано да дойде едно сериозно правителство, сериозни хора, хора, които са загрижени не само за собственото си бъдеще, но и за бъдещето на България. Вие виждате в какво състояние е България в момента. Селата са празни, живеят 200-300 човека, да не говорим за селското стопанство и за икономиката. Ние имам нужда от едно работещо правителство, което не е за три-четири месеца, а правителство, което идва, слага правила, съобразени с реалността и вървим напред. Децата ни трябва да живеят в България”, коментира акад. Христо Григоров.

Всеки, който пожелае може да помогне чрез Българския червен кръст на номер 1466, а събраните средства ще отидат при хората в нужда.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Опорни хора
fallback