Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Радомир Чолаков: Служебното правителство не е най-важното в промените в Конституцията

"Решението на Конституционния съд 6 на 6 означава, че няма решение", каза Радомир Чолаков

27.07.2024 | 20:40 Редактор: Йоана Великова

“Само лошите адвокати обвиняват съда, че са загубили делото, в нашия случай съдът е политизиран. Не смятам, че е така. Мисля, че в частта съдебна реформа решението на Конституционния съд е филигранно, защото то е много сложно. КС е извършил една истинска хирургическа операция върху измененията, които ние направихме, така че да може да отстрани всичко, което противоречи на Конституцията и на принципа, че не може обикновено Народно събрание да направи измененията, които ние направихме, но да остави някои нови положения, които подобряват съществуващата правна рамка за функциониране на съдебната власт”, коментира бивш председател на комисията по конституционните въпроси Радомир Чолаков в предаването "Опорни хора".

Той допълни, че в хода на работата на конституционната комисия той е искал да подаде оставка, но е бил помолен да не го прави, за да не създава политически проблем. 

“Ние имахме дискусия, нашето предложение беше за въвеждане на принципа за непрекъсваемост на Народното събрание, което ни се струваше логично. Колегите от ПП-ДБ настояха да бъде въведен и нов механизъм за избор на служебно правителство, искаха дълги дискусии и се стигна до този механизъм, който имаме в момента. Решението на Конституционния съд 6 на 6 означава, че няма решение. Това означава, че въпросът е открит, прекалено живи са впечатленията от работата на предните служебни правителства. Имам надеждата, че след известно време може да се стигне до преосмисляне и на това решение”, заяви Чолаков в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според събеседника на Ганиела Ангелова не трябва да се фокусираме върху служебното правителство, защото то не е най-важното в конституционните изменения. 

“В предизборната програма на ГЕРБ-СДС още на по-предишните избори заедно с колегите ми Екатерина Захариева, Рая Назарян и Бранимир Балачев бяхме разписали раздела "Правна реформа" и там много ясно бяхме казали, че за нас е важно да последваме съветите и консултациите, които всички професори и експерти са давали през годините. Вижте процесуалните закони, Законът за съдебната власт, Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Там са заровени проблемите, оттам идва бавният процес, оттам идва усещането, че се проточват дела и чувството за несправедливост и за липсваща справедливост. Ние бяхме разписали, че ако ГЕРБ има мандат да състави правителство и да прави съдебна реформа тя щеше да започне с всички процесуални закони, с всички материални закони, да изчистим всички малки промени и едва ако тогава не се постигне ефект, да се прибягва към изменения на Конституцията, но те трябваше да бъдат предшествани от едно много голяма дискусия. Ние, за съжаление, бяхме попаднали в психологическия капан. Смятам, че подхода на ГЕРБ-СДС беше по-правилен”, коментира гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.