fallback

Доц. Наталия Киселова: Изглежда все едно е имало натиск върху конституционните съдии

Конституционният съд няма добра комуникация с външния свят, коментира тя

27.07.2024 | 19:52 Автор: Йоана Великова

“За съжаление, Конституционният съд няма добра комуникация с външния свят и щеше да е хубаво по-рано да оповестят кога ще има заседание, за да спрат спекулациите дали ще бъде преди или след лятната ваканция. Това щеше да доведе до спадане на напрежението. Според мен, това е част от комуникационната стратегия, която трябва да променят при дейността си. Има поне два прочита на решението, единият е строго юридически, другият е по-политизиран. Ако подходим политизирано, да, президентът беше оставен в ограничените си правомощия във връзка със служебното правителство, докато по отношение на съдебната власт всичко, което е свързано с разделянето на Висшия съдебен съвет на два органа и новия ред, по който трябваше да бъде конституиран съответно Висшия съдебен, Висшия прокурорски съвет, ограничаване правомощията на главния прокурор са обявени за противоконституционни”, коментира доц. Наталия Киселова в предаването “Опорни хора”.

Десислава Атанасова е трябвало да си направи отвод

Според нея от момента, в който беше допуснато искането Десислава Атанасова не е трябвало да участва, защото в качеството си на вносител, на народен представител, който е участвал в обсъжданията и гласуванията в последствие да участва и при упражняването на конституционен контрол е прекомерно. 

“По начина, по който гласуваха 6 от съдиите по въпросите за гражданството, за служебното правителство и дали трябва да се разпуска Народното събрание при политическа криза ми се струва, че за част от съдиите е имало натиск. Ще видим и становището, което не беше допълнено. Мотивите са важни, както дългосрочно за развитието на конституционната практика, така и за бъдещата уредба в законово-съдебната власт, защото тези приказки, че всичко, относно съдебната реформа е пропаднало, според мен е некоректно”, допълни доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR. 

Кога може да се проведат предсрочните избори?

Според нея така както са оставени разпоредбите безопасността на съдебната система се гарантира. 

“Ще има нови избори, към 13-20 октомври, няма да е по-рано. Нека да е отнемаме правото на президента да проведе разговори с всички, отново трябва да има разговори, някой може да е размислил. Президентът трябва да проведе разговори отново, за да се види, че тази процедура трябва да се преосмисли, дали ще стане сега или след десет години, и да има нов указ, с който да бъде назначено, макар и със същите хора, ново служебно правителство”, каза Наталия Киселова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Опорни хора
fallback