fallback

Румен Ненков: Илюзия е България да стане президентска република

“В момента сме свидетели на парламентарни игри”, бившият конституционен съдия

20.07.2024 | 20:18 Автор: Йоана Великова

Засилиха се очакванията и спекулациите за произнасянето на Конституционния съд по най-важното му дело – за последните изменения в основния закон.

“Аз считах, че промените са необходими, може би не в този обем и в този смисъл. Някои неща задължително трябва да останат, според мен, но аз не мога да предполагам какво ще реши Конституционния съвет. Винаги съм бил последователен и винаги и съм казвал, че ще коментирам решението на Конституционния съд когато то излезе. Аз съчувствам на конституционните съдии, защото не е много лесно решението, дори и сега когато се съберат до края на другата седмица не знам дали ще постигнат консенсус и дали няма да отложат за началото на есента окончателното произнасяне, очаквам и особени мнения по някои от въпросите. При всички положения трябва да се мисли държавата да не спре да работи, въпреки, че всичко е възможно”, заяви бившият конституционен съдия Румен Ненков в студиото на предаването "Опорни хора".

Той допълни, че президентът е бил ограничен в избора на служебен министър-председател и министри.

"Илюзия е да очакваме България да се превърне в президентска република, защото това изисква Велико Народно Събрание", коментира Ненков.

“След разрушаването на двуполюсния модел в България тръгнаха всички политически проблеми в управлението, които последваха в България. Случайни маргинални партии влизат в парламента с реклама, която правят само чрез медиите. Имат сериозни  проценти в чужбина, след като хората не ги познават, познават ги единствено в социалните мрежи”, заяви Ненков в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според него ако Конституционния съд върне старите норми, няма да се получат бели петна в Конституцията, защото няма да има обратно действие.

“Гръцкият избирателен модел е решение, защото дава възможност на водещата партия да управлява. Естествено, не е сигурно, че и такова правителство няма да падне, но то не трябва да пада след парламентарни игри. В момента ние сме свидетели на парламентарни игри - водещата партия предлага правителство на малцинството - отхвърля се, втората по сила партия, която малко изкуствено става втора, си играе на антикорупционна теза”, изтъкна събеседникът на Ганиела Ангелова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Опорни хора
fallback