Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Румен Ненков: Илюзия е България да стане президентска република

“В момента сме свидетели на парламентарни игри”, бившият конституционен съдия

20.07.2024 | 20:18 Редактор: Йоана Великова

Засилиха се очакванията и спекулациите за произнасянето на Конституционния съд по най-важното му дело – за последните изменения в основния закон.

“Аз считах, че промените са необходими, може би не в този обем и в този смисъл. Някои неща задължително трябва да останат, според мен, но аз не мога да предполагам какво ще реши Конституционния съвет. Винаги съм бил последователен и винаги и съм казвал, че ще коментирам решението на Конституционния съд когато то излезе. Аз съчувствам на конституционните съдии, защото не е много лесно решението, дори и сега когато се съберат до края на другата седмица не знам дали ще постигнат консенсус и дали няма да отложат за началото на есента окончателното произнасяне, очаквам и особени мнения по някои от въпросите. При всички положения трябва да се мисли държавата да не спре да работи, въпреки, че всичко е възможно”, заяви бившият конституционен съдия Румен Ненков в студиото на предаването "Опорни хора".

Той допълни, че президентът е бил ограничен в избора на служебен министър-председател и министри.

"Илюзия е да очакваме България да се превърне в президентска република, защото това изисква Велико Народно Събрание", коментира Ненков.

“След разрушаването на двуполюсния модел в България тръгнаха всички политически проблеми в управлението, които последваха в България. Случайни маргинални партии влизат в парламента с реклама, която правят само чрез медиите. Имат сериозни  проценти в чужбина, след като хората не ги познават, познават ги единствено в социалните мрежи”, заяви Ненков в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според него ако Конституционния съд върне старите норми, няма да се получат бели петна в Конституцията, защото няма да има обратно действие.

“Гръцкият избирателен модел е решение, защото дава възможност на водещата партия да управлява. Естествено, не е сигурно, че и такова правителство няма да падне, но то не трябва да пада след парламентарни игри. В момента ние сме свидетели на парламентарни игри - водещата партия предлага правителство на малцинството - отхвърля се, втората по сила партия, която малко изкуствено става втора, си играе на антикорупционна теза”, изтъкна събеседникът на Ганиела Ангелова.

Гледайте целия разговор във видеото.