Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Антон Кутев: Най-вероятно изборите ще бъдат на 6 октомври

"Този парламент можеше да бъде наречен парламентът на Пеевски", каза Кутев

20.07.2024 | 20:05 Редактор: Йоана Великова

“Аз отдавна казвам, че има тежко несъответствие между желанията на хората и това, което им предлагат партиите. Това все някога ще избие, въпросът е къде и как. Аз очаквах още на миналите избори да стане, не се случи, явно ще се случи на следващите. Системните партии се рушат, ако това могат да бъдат наречени системни партии, защото някои от големите партии в България са системни, други не са. ПП никога не е била системна партия, няма и да има време да стане, докато ГЕРБ, ДПС и БСП бяха такива. Докога ще издържат е въпрос, на който аз нямам отговор, но е логично да се разпадат. Променя се начинът, по който работи политическата система, начинът, по който работят партиите и особено за стари партии, като БСП, защото се изисква съвсем нов подход, който те не владеят. Електоратите и членовете вътре в партията не са свикнали да работят по новите начини и има съпротива отвътре. Логично, по-старите партии да срещат повече съпротива и да губят повече позиции в момента”, заяви говорителят на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев, Антон Кутев в предаването "Опорни хора".

По негови думи промените не са лесни и той не знае дали БСП ще се справят с тях. След като имиджът на партията пет години е бил свързан с Корнелия Нинова, трябва да се направи пълно ребрандиране, смята Кутев.

“Нови лица в партията значи и хора, които да се върнат. Дали аз бих се върнал, по-скоро не. Аз бих помагал при всяко положение, ако мога да бъда полезен бих го правил, но трудно се виждам, поне на този етап, в някаква функция в БСП. За да можеш да развиеш нови политики през нови лица, през нови технологии се изисква време и няма как да стане до шести октомври. Най-вероятните избори ще бъдат на шести октомври. Това ръководство на партията ще претърпи още една загуба и още сваляне на резултатите”, коментира Кутев пред Bulgaria ON AIR. 

Той допълни, че Корнелия Нинова е виновна по някакъв начин за отношенията на БСП с президента и за ниския резултат на изборите. 

“За мен ИТН е най-логичната партия, която да вземе третия мандат, но това е решение, което президентът трябва да вземе. Има възможности да се направи правителство с третия мандат, но са много малки. Там трябва да се търси подкрепа от Пеевски или от Борисов, това ще стане много трудно, ще влязат едни други компромиси, които вече са отказали да се правят”, посочи гостът. 

Кутев заяви, че този парламент можеше да бъде наречен “Парламентът на Пеевски”.

“Това беше единственият парламент, който до такава степен беше доминиран от Делян Пеевски, че той беше единственият, който можеше да го обедини върху някакъв избор на правителство. В момента, в който Пеевски се провали, защото беше предаден от своите по една или друга причина, този парламент загуби смисъла си. Няма друга фигура, която може да обедини до такава степен интересите, че да вкара управление вътре”, добави той за трусовете в ДПС. 

Гледайте целия разговор във видеото.