Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Нели Куцкова: Винаги е имало опити за политическо влияние в съдебната система

В България най-трайни са временните неща, посочи бившият председател на Съюза на съдиите

13.07.2024 | 20:35 Редактор: Беатрис Младжова

"Определено ще има юридическа криза, ако Конституционният съд отмени твърде много от последните изменения в Конституцията. Главата "съдебна власт" ме вълнува не само защото Конституцията беше изменена, а защото спират всякакви процеси в съдебната система и най-вече във Висшия съдебен съвет и Инспектората, както е тръгнало ВСС ще изкара втори мандат, а има много работа да се върши в системата. Предстоят сериозни избори и председател на Върховния административен съд, евентуално на постоянен главен прокурор, защото за пореден път сме в ситуацията, че в България най-трайни са временните неща", заяви бившият председател на Съюза на съдиите в България и бивш член на Висшия съдебен съвет Нели Куцкова в предаването "Опорни хора".

По нейни думи липсата на парламентарна квота буди чувство на несигурност и застрашава цялата система.

"Не може да се обяви служебното правителство за незаконно и противоконституционно, защото то е прието по някакви правила. Такава бъркотия не си спомням да е имало, откакто съществува Конституционният съд. Толкова парламенти минаха, не можаха да изберат парламентарната квота, а това обрича на бездействие цялата система. Слава на Бога, почтените и отговорни хора си вършат ежедневната работа, но това е едно усещане за несигурност", коментира Куцкова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея в никакъв случай не може да се отрече, че има политическо влияние в правната система и такова винаги е имало.

"Отдавна се говори за политическо влияние. Особено при избори на ключови фигури в системата, каквито са главните прокурори, може би и председателите на върховните съдилища. За изпълнителната власт е особено важно кой е председателят на Върховния административен съд, защото от там се атакуват актовете на правителството. Дали местни политици, дали на централно ниво, винаги е имало опити и обикновено това се прави чрез председателите на съдилища. За влиянието в прокуратурата много отдавна се говори", посочи гостът.

Куцкова е скептична, че проблемът с мафията в България може да бъде решен.

"Не знам дали има толкова независими хора начело на службите и на прокуратурата, които могат да започнат едно истинско преследване на мафията, защото вече няма защо да отричаме, че имаме мафия, което е срастване на държавната власт с икономическата, и то икономическата, която е забогатяла не от чисти сделки. Вече виждаме, че очевидно има преплитане", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.