Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Първанов: Партийната система загнива, събужда се идеята за лява политика

НАТО прекалено много се украинизира, категоричен е президентът (2002 - 2012 г.)

13.07.2024 | 20:05 Редактор: Тодор Петров

"Причината за това, което не се случва в държавата, е в загниването на партийната система. Положението вместо да се влошава става безнадеждно. След всеки изминат ход нещата стават по-зле. Всеки следващ ход е губещ", заяви президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов в предаването "Опорни хора"

Той призна, че случващото се в ДПС е голяма изненада и за самия него, като добави, че това е тенденция в парламентарната политика: Парламентарните формации стават фракции, защото няма консолидация на идейна основа. 

"От едната страна имаме стратег в лицето на Ахмед Доган. От другата страна вероятно имаме един добър тактик. Г-н Пеевски се слави с това. Надявам се да се измъкнат с леки поражения. ДПС е един от стълбовете на българската демокрация. Добре е да ги има. Очевидно има някакъв външен интерес. Външният фактор е заинтересован от това формации като ДПС да бъдат стабилни. Говоря за нашите партньори в ЕС. Не съм сигурен, че нова партия ще реши въпроса", коментира Първанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него само обединение в лявото пространство може да доведе до повишаване на резултата на левицата и в частност на БСП.  По думите му БСП има нужда от лидерство, но не от началнически подходи и авторитаризъм. 

"Вярвам в доброто бъдеще, няма друг вариант. В Европа левите сили бяха затънали, а сега виждаме Великобритания и Франция. Започва да се събужда идеята за лявата политика. Политиците ни са затънали в личностни противоборства и разправии, които отблъскват хората. Лявото трябва да предлага решения, само така може да се върне в мача", каза още Първанов.

Гостът е скептично настроен, че е възможно да се състави стабилно правителство с втория или третия мандат. 

Първанов даде пример с тройна коалиция и отбеляза: Винаги можеш да се разбереш с Царя и Доган, за разлика от сегашните.

"Възраждане" са ми интересни, но несъвместими. Има идейни граници, които не трябва да се прескачат. ИТН с времето омекнаха, станаха по-диалогични. Моят съвет е БСП да не се захващат с управлението при такъв скромен процент на парламентарно участие", изтъкна събеседникът на Ганиела Ангелова. 

"Президентът Радев може да прави каквото пожелае, когато му приключи мандатът. Ако вижда перспектива и потенциал... Но моят съвет е да не разбутва нещата, да не разваля мандата, защото ефектът няма да бъде положителен", посочи президентът (2002 - 2012 г.).

Според Първанов политиката на НАТО прекалено много се украинизира и това е част от цялостния процес на милитаризация. Той вижда надпревара във въоръжаването.

"Нищо добро не ни чака от това. Оставам привърженик на мирните решения от втория ден в конфликта. Нашата позиция с това скрито решение е неловка. Има неща, които меко казано са спорни - коридор, който води до източния фланг", коментира още Първанов.  

Той е на мнение, че Доналд Тръмп дава повече надежди за диалог с Москва, което е в основата на решението. 

"Светът какво прави по темата "Газа", който няма да приключи още десетилетия? Обърнали сме се с гръб към единия конфликт, защото не смеем да сложим пръст в раната", настоя Първанов.

Гледайте целия разговор във видеото.