Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Атанас Славов: Борисов изгори всички шансове за съвместно управление, той предизвика тези избори

"Този кабинет дава възможност на Борисов да не поема цялата отговорност", каза бившият правосъден министър

29.06.2024 | 20:30 Редактор: Йоана Великова

Бившият правосъден министър Атанас Славов говори по темите ще има ли кабинет в рамките на 50-то Народно събрание в предаването "Опорни хора”.

“От изявените вече позиции не се очертава да шанс за редовно правителство в този Парламент. Политическата сила, която представлявам, "Да, България", има ясно решение на Национален съвет, че няма как да подкрепим кабинет от този парламент, защото нашите избиратели ясно ни отредиха опозиционна роля и ние трябва да си научим урока. Мисля, че започваме да го учим. Борисов изгори всички шансове за съвместно управление, той предизвика тези избори, за да не може да започне съдебната реформа и за да не се осъществи реформата в регулаторите, за да не се осъществи реформата в службите. Имаше договорена форма на управление с ГЕРБ и той направи всичко възможно тя да не се случи и да ни изпрати на избори. Нашият урок е, че ние нямаме право да напускаме дясното пространство. Нашият избирател е в център дясното пространство, ние трябва да обръщаме внимание на темите и проблемите, които са именно на тези избиратели”, каза Атанас Славов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че още от първия ден от ПП-ДБ са заявили, че ще бъдат опозиция, но опозиция, която се грижи за националните приоритети, конструктивна опозиция: "Това означава, че ключовите приоритети, съдебната реформа с приемането на новия закон за съдебната власт, който беше изработен по време на нашето управление, със смяната на ръководството на антикорупционната комисия. Ще внасят и законодателство, което е част от тези приоритети".

"Законодателната инициатива е достъпна от първия ден на събранието, за това могат да се внасят и в момента различни предложения и законопроекти. Да, реалната работа по тях ще започне със сформирането на комисиите, но не вярвам, че Борисов ще подкрепи част от това законодателство. Например, Борисов и ГЕРБ спряха промените в закона за сигналоподателите, които трябваше да гарантират защита в предишния парламент. Спряха избора на ново ръководство на антикорупционната комисия, защото искаха да си го поделят с ДПС в съотношение 2:1”, заяви бившият правосъден министър.

По случая Андрей Гюров, подуправителя на БНБ, който бе обявен за "несъвместим", Славов отбеляза, че не е гледал самите документи, но в досегашния ред антикорупционната комисия не се произнасяше по твърдения за несъвместимост. Процедурата е била, че органът по назначаване се произнася по несъвместимост, а комисията се произнася само по конфликт на интереси.

Ясно е, че в момента управляват ГЕРБ и ДПС. Очевидно този кабинет им е удобен, самият факт, че се назначават областни управители, които са областни координатори на ДПС в няколко областни града, очевидно този кабинет достатъчно изпълнява нарежданията и на Борисов, и на Пеевски, удобен е. В същото време дава възможност на Борисов да се крие и да не поема цялата отговорност, а да я прехвърля на служебния кабинет или министрите”, Атанас Славов постави акцент върху предполагаемия кабинет.

Целия разговор гледайте във видеото.