Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Вигенин: Не виждам държавническо мислене в ГЕРБ, има деградация на водещи формации

"Ние даваме заявката, че ще бъдем конструктивни", каза заместник-председателът на БСП

29.06.2024 | 21:18 Редактор: Йоана Великова

Гост в предаването "Опорни хора" бе заместник-председателът на БСП Кристиан Вигенин, който коментира къде е ключът към съставянето на кабинет.

“Шанс винаги има, докато не приключи всичко. Аз имам известни притеснения относно това, което виждам, че липсва държавническото мислене, някак си се загуби в последните години у даже тези с претенции, че са национални лидери с големия опит като управленци, визирам Бойко Борисов и ГЕРБ, които са с претенцията, че могат да управляват, знаят как. Аз не виждам от тях това държавническо мислене, виждам готовност за компромиси в името на това да има изпълнителна власт, която да е редовна и да може да се заеме с приоритетите на страната, затова ми се струва, че наред с цялостната деградация на политическия живот на България, виждаме деградация и на водещите формации, които уж трябва да поемат отговорността, макар и не решаващо те са победители, но не го правят и заявките на Бойко Борисов, че просто така ще представи един кабинет на малцинството, но без амбицията и желанието този кабинет да бъде одобрен", каза Кристиан Вигенин.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че ако така вървят нещата, наистина можем да стигнем до поредните избори, които отново няма да доведат до нищо различно, само до още по-ниска избирателна активност и тотално омерзение на хората от политиците и от политическата система, която не ражда резултат. Вигенин каза още, че от БСП са заявили, че са готови да разговарят отговорно по отношение на третия мандат.

"Не мисля, че отношенията ни с президента Румен Радев има отношение към третия мандат, защото от разговора, който имахме с него, разбрахме, че е много конструктивен. Впрочем, намерихме много общи позиции, общи точки по отношение на политическата ситуация и оценката за нея. Президентът ще предостави третия мандат на политическата формация, която има най-големи шансове да бъде трансмисията между по-големите формации, които биха могли да формират правителство, което ние виждаме като неполитическо, без участие на партийни политически лидери, експортно, с договорена програма и срок на действие. Тук няма място за ревност, въпрос на преценка, но ние чухме една позитивна оценка от негова страна и от другите формации, че БСП се държи наистина отговорно, сериозно и се оценяват посланията, които даваме, защото е най-лесно да развеем знамето на революцията и да кажем, че няма да участваме в разговори, хората ни казаха, че сме опозиция, оттам нататък нищо повече не можем да направим, но ние оставяме отворена възможността да работим сериозно по формиране на такова правителство, кой и как ще участва, с какви експерти, това е много далечно. Ние даваме заявката, че ще бъдем конструктивни", заяви гостът.

Вигенин е на мнение, че ако президентът даде третия мандат, например,  на "Възраждане" ще има много проблемни страни, защото това е една крайно дясна формация и от БСП няма как да влязат в тясно взаимодействие с тях. С ИТН разсъждават в една посока, може би ще имат различния в детайлите. ИТН и БСП остават формациите, които са дали сериозна заявка и имат ясна визия какво би могло да стане.

Целия разговор гледайте във видеото.