Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Проф. Даниел Вълчев: Борисов винаги ще каже нещо, което ще отекне

“Под експертен кабинет се разбира хора, които не са ярки политически фигури”, каза проф. Вълчев

22.06.2024 | 21:55 Редактор: Йоана Великова

Има ли шанс за кабинет в 50-ото Народно събрание?

В предаването “Опорни хора” коментира деканът на Юридическия факултет на Софийски университет проф. Даниел Вълчев. 

"Ние избирателите сме решили така да изглежда Народното събрание, то самото няма вина за това как изглежда, но аз бих казал две неща. Първото нещо, което ми се струва важно да се подчертае, е, че голямото разделение в българското общество идва по линията "за" и "против" ГЕРБ”. Една част от хората казват, че те са управлявали много, време е да дойде друг и търсим този друг. Другите си казва, че като гледат кои са другите е по-добре ГЕРБ да са на власт. ГЕРБ са достатъчно голяма политическа сила, за да не може без тях да се направи правителство, а същевременно не са толкова голяма сила, за да могат да управляват самостоятелно. Това до някаква степен е патова ситуация, но това са настроенията на българите. Другото, което също е важно, е, че на тези избори гласуваха ⅓ от българите. За да видим мащаба на това въздържане от подкрепа и на участие в изборите, бих припомнил, че през 2001 година, когато аз за първи път станах депутат НДСВ спечели почти два милиона гласа, а на последните избори всички партии, които изпратиха депутати в Народното събрание заедно спечелиха около 1,8 милиона", каза деканът на Юридическия факултет на Софийски университет проф. Даниел Вълчев в студиото на "Опорни хора".

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че причината хората да не излязат и да гласуват не е отвращение, а по-скоро това, че българите разбраха, че няма смисъл от участието им. 

Под експертен кабинет се разбира хора, които не са ярки политически фигури, възможно е и изобщо да не са ангажирани в политиката. Служебното правителство по замисъл има някаква експертност при него, просто заради тези промени в Конституцията стигнахме до положение, че единствено политически лица могат да бъдат министър-председатели на служебни правителства", заяви гостът. 

Според него коалиционната култура означава ти да имаш различни политически виждания от някой друг и въпреки това в името на някой по-висш интерес да се съчетаете.

“Всеки, който се докосне до ГЕРБ, бива изчегъртан. Няма основна причина за това. ГЕРБ с годините успяха да създадат една същинска партия, те имат структури, имат набор от хора, по-млади, по-стари, поддържат се помежду си. Имат харизматичен лидер, да, може да го харесваме, може да не го харесваме, но Борисов винаги ще каже нещо, което ще отекне, не може да се отрече, за разлика от Николай Денков. Това е даденост, природа, дарба. При отсъствието на някой сериозен играч отсреща, това е партия, която сериозно си стои в българския политически живот", коментира Вълчев. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 1
Люси Енглиш
преди 5 дни
Проф.Вълчев,на хората вече им е противен този,когото величаене.Този човек държи всичко и е недосегаем!Той е над закона!И всички вие знаете това.Затова моля ви,достатъчно вече!Говорете и пишете нещо друго!Изморихме се с ГЕРБ и ББ! Сигнализирай за неуместен коментар