fallback

Есил Дюран и Ники Сотиров: Всеки избор, който взимаме, определя нашия живот

“Никой вече не вярва, че политиците имат съвест", каза певицата

08.06.2024 | 20:00 Автор: Йоана Великова

В деня за размисъл Есил Дюран и Ники Сотиров са гости на предаването “Опорни хора”. Те коментират темите за политическия живот в България, за предстоящите избори и за възможностите за промяна.

“Хубаво е да се мисли понякога, особено когато говорим за изборите, защото те правят нашия живот. Всеки избор, който взимаме, определя нашия живот, живеем нашите избори. Искам повече от всякога да призова хората да отидат да гласуват, защото само това може да промени нещата. Мисля, че голямата цел на определени политически формации и фигури е била да ни отвратят. Цялата идея за ниската избирателна активност работи за определени политически групи и това не трябва да го допускаме, защото наистина всичко е в нашите ръце", каза Есил Дюран. 

Пред Bulgaria ON AIR Ники Сотиров допълни, че ние, гражданите, в изборния ден сме на кастинг за това кои сме и кои ще бъдем. Всеки един човек трябва да отиде и да гласува за доброто на България. 

“Естествено, че има разочарования, има дистанция. Трябва да отидем да гласуваме, не искам да звуча назидателно, трябва да има убеждение, мотивация и вяра, че го правим за доброто на България и с нагласата, че нещо може да се промени, за да живеем по-добре”, коментира той. 

Дюран засегна много важен проблем в нашата държава - образованието. Когато то е на дъното, няма как да имаме здраво мислещо общество. Младите хора са податливи, защото не разговарят с техните родители на тема политика и живот в държавата. 

“Изкуственият интелект и виртуалната реалност убиват истинския човешки диалог. Младите хора комуникират с писане и това е световен проблем. Нашата мисия, като родители, е да спестим катастрофалното разочарование на младия човек, живеещ в България и трябва да му дадем мотивация да стои тук, защото аз продължавам да вярвам, че това е страната на Бог”, допълни Сотиров. 

Гостите смятат, че най-лесното нещо е да се обещава, а предизборните обещания са най-страшни. Ники Сотиров все още вярва, че българският политик все още има съвест, но ако те не сложат държавата ни пред техния интерес нещата няма да се променят.

“От кога хората в България не смятат, че политиците ни са честни и имат съвест? Това е проблемът, никой вече не го вярва. Мисля, че компроматните войни не действат добре нито на нас, нито на тях и те не го разбират. Най–големият дефицит в тази цялата схема е доверието, а ние нямаме доверие. Когато нямаме доверие няма любов, няма семейство, нищо няма”, каза Есил Дюран. 

“Няма по-голямо от България и ако тези хора застанат зад тази сакрална Божа максима, тази държава ще направи дори малка крачка напред. Политиката не е секта, но политиците се държат все едно са в секти. Това искам да пожелая и искам да се случи. Не можем да не мислим за следващите поколения, това са българи”, допълни Сотиров. 

Гостите засегнаха темата за опцията "Не подкрепям никого" на изборите. Според Ники Сотиров този глас демонстрира човешката активност, но дава наказателен вот и това е присъда. Есил Дюран е на мнение, че тази опция не трябва да я има, а човек трябва да подкрепи някого. Има десетки малки партии, които чакат да бъдат забелязани и да им се обърне внимание, смята тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Опорни хора
fallback