Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Цветлин Йовчев: Ние не сме единствената държава, в която излизат записи

"ДАНС трябва да е политически неутрална", каза бившият председател на агенцията

02.06.2024 | 11:23 Редактор: Йоана Великова

Кой и как допусна частните разузнавателни структури? Гост на "Опорни хора" е бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев. 

"Не бих казал, че ние сме единствената държава, в която излизат такива записи. Излязоха в един момент, в който е в ход предизборната кампания и може би заради това се обърна повече внимание на тях, а и поради естеството и съдържанието на тези записи. Трябва да кажем категорично, че към момента не се знае нито кой ги разпространява, нито с каква цел, вероятно целта е предизборната кампания, но дали зад това стои политическа партия или някоя друга група, която по един или друг начин иска да навреди, само можем да гадаем", каза Йовчев. 

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че организацията в службите е такава, че има високо ниво на контрол, трябва да бъдат нарушени редица правила и процедури. Ще стане ясно, когато е направено такова нарушение на един доста широк кръг от хора.

"Трябва още малко да се пипне Нормативната база, за да е абсолютно ясно кое деяние е криминализирано, точно какво трябва да бъде доказано, за да се докаже едно такова престъпление. След което би трябвало да се дефинират конкретни функции на някой, който има за цел да издирва и да неутрализира такива структури и това би могло да стане, ако се съберат министър-председателят заедно с шефовете на службите, с главния секретар на МВР и им се постави конкретна задача. За няколко месеца биха могли доста да ограничат вредното въздействие. Все повече навлизаме в момента, в който политиците ще се убедят, че такива структури не са от полза за никого и това е обществена вреда. Като общество трябва да намерим решение", заяви бившият председател на ДАНС. 

Гостът не е слушал изтеклите записи. Това дали има някаква манипулация по тях или не може да го установи само техническа експертиза. 

"Ако на народните представители не им е ясно, може да прочетат закона за ДАНС. В него пише, че ДАНС трябва да е политически неутрална. В това е смисълът, именно заради това се залага 5-годишен мандат на председателя. Именно за това се изисква при назначаването на председателя да има споделени правомощия и отговорност между Министерски съвет и президента, за да се избегне грубо политическо влияние, а и винаги това е било в основата, когато се правеха реформите", коментира Йовчев.

Цветлин Йовчев каза, че е потресен от поведението на главния секретар и глупостта. 

"Това, че правоохранителната им система не работи както трябва, това мисля, че е ясно на всички. Няма човек в момента, който да отрече и да каже, че всичко е наред. Дали в този случай ще се стигне до край, е трудно да кажа, не съм наясно със събраните доказателства и дали разследващите ще съумеят правилно да ги разгледат в съда", каза бившият председател на ДАНС.

Целия разговор гледайте във видеото.