Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Кристиан Вигенин за политиката: Когато всички са в кал, няма как някой да изпъкне

Замерянето вече не носи резултат, заяви водачът на листата на БСП за евровота

12.05.2024 | 06:30 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Опорни хора" водачът на листата на БСП за евровота Кристиан Вигенин коментира темите, свързани с Европейските избори, левите политики и скандалите в България.

"Аз имам една надежда, която може да се реализира. Може би точно европейският дебат ще изпъкне на фона на всички тези скандали, кални кампании, които си водят особено първите две партии една срещу друга, и когато хората тотално се отвратят от това, може би ще чуят какво имаме да кажем по европейската тема. Но, разбира се, истината е малко по-друга, би трябвало дебатът на националните избори да бъде европейски, защото много национали политики зависят от това какво се случва в Брюксел и даже двете кампании трябва да се подсилят една друга в една нормална обстановка. Към този момент предизборната кампания изглежда кална, черна. Замерянето с кал вече не носи резултат - когато всички са в кал, няма как някой да изпъкне", каза Кристиан Вигенин. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че БСП искат и се опитват позитивните неща да излязат на преден план, защото кампанията все пак е и за това какво предлагаш занапред. 

"Много въпроси възникнаха около скандалите в държавата, включително по отношение на Агенция "Митници", защото аз самият участвах в тази комисия за скандала с "Митниците" и това, което ми направи впечатление е, че шефът на "Митниците" е била под наблюдение и разследвана преди да бъде назначена и всъщност министърът, който я е назначил, Асен Василев, не е бил предупреден от Пламен Тончев и ДАНС, че има такова разследване срещу нея. Как може да се допуска хора, които са под съмнение, да бъдат назначавани? Трябва да има някаква система, по която хора да бъдат предварително проверявани, преди да заемат такива високи постове. Същото се отнася и за главния секретар на МВР", допълни Вигенин

За него и за БСП като формация е важно да няма чадър над никого, независимо къде се намира. Всеки трябва да си носи отговорност, а не да си прехвърля от институция на институция, ДАНС на МВР, МВР на "Митниците" или на Министерството на финансите. Отговорността се носи и персонално, смята той. 

"Всеки пита защо лявото е раздробено, но никой не се интересува защо дясното не е обединено. Няма как всяка лява формация, която мърда в политическото пространство, да бъде под една шапка. Да, стремим се към това, но проблемът на част от тези леви е, че те вместо да положат усилия да бъдем заедно, те полагаха усилия да създадат нещо различно от БСП и да правят алтернатива на БСП. Ние искаме да създадем алтернатива за развитието на България, което е и голямата цел, заради това много леви патриотични, някои центристки, екологични организации тръгнаха с нас и ние го показахме само преди 10 дни и видяха, че ако ще има силно ляво, центърът е БСП и другите формации трябва да го приемат", заяви Вигенин.

Според него причините БСП да не може да вдигне резултата на изборите са комплексни. Лидерите на по-малките формации в ляво постоянно се опитват отвън-навътре да сменят ръководството. Той се надява избирателите да искат едно обединено ляво.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.