Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Бивш финансов министър: Буди безпокойство разривът между прихода и разхода в Бюджет 2022

Според Милен Велчев е грешка въвеждане на диференцирани ставки на стоки

19.02.2022 | 20:30 Редактор: Теодора Патронова

"За един бюджет никога не могат да се дават еднозначни оценки, а като цяло гледайки макрорамката съм в известна степен обезпокоен. Макар че наистина той има много достойнства в опитите да се подобрят доходите на социално слаби, в това, че осигурява компенсация в продължаващата пандемична криза, дано не се наложи още дълго време да го прави. Като цяло моето най-голямо безпокойство е разривът между прихода и разхода. Тоест дефицитът, който е заложен в него", коментира бившият министър на финансите Милен Велчев в "Опорни хора".

Според него 6% е минимумът, който ще се окаже реалният дефицит.

"Аз все пак се надявам, че ако бъде актуализиран, икономическият разум ще заговори и ще се опитат да съкратят заложения до тук дефицит, но не зная дали да разчитам на това", добави той пред Bulgaria ON AIR.

"Не очаквам да се приближи икономическият ръст до 5%. Проблемът с големия дефицит в период на растеж е най - вече всички странични проблеми които се появяват", поясни Велчев.

"Никога не съм бил привърженик на диференцираните ставки. Смятам, че въвеждането им от правителството на ГЕРБ, бяха грешка! Както виждаме временният им характер постепенно се превръща  в постоянен и главната задача на това правителство е да намери начин в най-скоро време да унифицира ставката или да я направи еднаква за всички групи стоки. Впрочем това е и политиката, към която върви и Европейският съюз", обърна внимание бившият министър.

Според него актуализация на бюджета само три месеца след неговото приемане е много лоша практика.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК