Жаклин Вагенщайн за пътя на думите от белия лист до големия екран

Жаклин Вагенщайн е директор на издателство Колибри и заместник-председател на Асоциация на Българска книга. Тя бе гост на Ирина Белчева в студиото на предаването „Днес в неделя“.

20.09.2016 | 14:09 Редактор:
Жаклин Вагенщайн за пътя на думите от белия лист до големия екран
Жаклин Вагенщайн за пътя на думите от белия лист до големия екран

Вагенщайн разказа за фестивала „Cinelibri” - Пътят на думите от белия лист до големия екран, на който Bulgaria ON AIR е медиен партньор. „Това е единственият фестивал в света, който е посветен на екранизации по книги“, казва Жаклин. 

„Cinelibri” ще се случи тази година между 5-ти и 16-ти октомври в много български градове. Гост - звездата е писателят Фредерик Бегбеде. За него Вагенщайн казва: “Държи се като рок звезда. Той е изключително интелигентен, начетен човек, а в същото време абсолютно неконтролируем, скандален, точно като рок звезда.” 

„Филмът, с който ще открием фестивала се казва „Идеалът“. Той е екранизация по книгата „Помощ, простете“ - казва Жаклин и допълва – „Cinelibri” ще се проведе в Зала 1 на НДК, с участието на Бегбеде, с танцово шоу „Humming”, както и с мултимедийно изпълнение. От тази, втора, поредна година, в която фестивалът се провежда, ще започнем да връчваме статуетки. Първата ще получи Фредерик Бегбеде. 

Жаклин Вагенщайн е един от най-влиятелните издатели у нас. Всичките си образователни степени изучава в Париж, за който казва: „Това е моят втори дом, винаги така го наричам. Имам чувството, че съм изтъркала паветата по улиците около дома ми там, в който се връщам доста често. Това е един град, който вибрира много силно в мен. Париж, по принцип, е град, който вибрира силно – винаги успява да те изненада, има нещо ново, можеш да си свериш часовника със световните културни събития”, споделя Вагенщайн.

Дъщеря на кинокритика, сценарист и издател Раймонд Вагенщайн и внучка на режисьора, сценарист и писател Анжел Вагенщайн, Жаклин разказва за успехите на дядо си: “Книгите, които дядо ми публикува, се приемат много добре навън. Преведени са на много езици, сред които и на английски. А да те публикува американско издателство е доста голямо постижение, защото американският пазар има много нисък процент на превод.”

И тя продължава: Книгата „Петокнижие Исааково“ е била поставена като пиеса в Народния театър от полски режисьор, като преди това е била поставена в Полша. Към книгата „Сбогом, Шанхай“ има интерес от различни международни продуценски компании, които имат искат да филмират книгата като дългометражен филм и като телевизионни проекти.


По време на предаването четири близки приятели поздравиха Жаклин. Първият бе от писателят, сценарист на „Стъклен дом“, „Под прикритие“, „Домашен арест“ Тео Чепилов, който изказа своята благодарност към Жаклин, като каза: “Успява да види потенциала във всеки нетрадиционен проект, дори малки книжки от странни, объркани автори като мен.”

Вторият бе Георги Тенев - български писател, сценарист, режисьор и продуцент, а третият поздрав изненада много Вагенщайн – от френския писател Давид Феонкинос. Светлозар Желев - настоящ директор на новооснования Национален център за книгата към НДК, отправи предизвикателство към Жаклин – „да забавиш живота си, да добавиш повече спокойствие“, за което тя отговори – „аз и бавно сме взаимоизключващи се“.

На въпроса, дали би написала книга един ден, гостенката на „Днес в неделя“ сподели, че „засега имам един публикуван материал" и това е докторатът й. “Отне ми шест години, беше голямо мъчение. Беше въпрос на инат да го завърша. В забързаното ежедневие, което водя, нямам тази възможност. Писането изисква изключително много време и голяма дисциплина, но ако намеря такова с удоволствие бих писала и изобщо да се занимавам с творчество.“ 

Освен към книгите, Вагенщайн споделя и за своята страст към киното и споделя мнението си за двата жанра: “Много съм свързана с киното... Аз не си мечтая да видя на екран книгата, която чета. Човек, често пъти, остава разочарован, защото си е представял нещата по друг начин. Затова целта на фестивала „Cinelibri” е да селектира и показва добрите екранизации, които не разочароват.” 

Жаклин отбелязва, че „в България много хора пишат, много хора имат желание да издават книги, но много много малък процент от книгите виждат бял свят“.

В предаването гостува и младата актриса Радина Боршош и режисьорът Димитър Коцев-Шошо, които разказват за новия филм "Маймуна".