За Странджа, природата и хората – Провокативно, епизод 17

Гледайте Провокативно по Bulgaria ON AIR всяка неделя от 10:30

21.08.2016 | 11:59
Янка Рупкина
Янка Рупкина

Странджа е истински парк-резерват, пълен с уникални растения и редки животински видове, древни останки от цивилизацията на траките.  Днес обаче планината се е превърнала в сечище и в ловна площадка. А пътищата в района са почти непроходими. Ето защо преди повече от месец водещата на “Провокативно” Милена Фучеджиева започна петиция за спасяването на Странджа с искане за ремонт на пътя между Царево и Малко Търново. Ето защо и темата на “Провокативно” тази седмица е “За Странджа, природата и хората.”

Гост на предаването е голямата народна певица Янка Рупкина, която е родена в странджанския край и постига първия си голям успех именно там – в Граматиково.

В рубриката “Женските досиета Х” започва разказът за мистериозната съдба на първата българска пътешественичка – Люба Кутинчева, за която има съмнения, че е шпионин на Коминтерна. Говорим с един от съставителите на изложбата “Мисия пътешественик” Снежана Петкова – главен експерт в Държавен архив – София.

Секат гората, убиват животните, селата се обезлюдяват – защо е по-удобно да се мълчи за това? Милена Фучеджиева разговаря с журналиста и еколог Тома Белев.

Традиционната анкета на Августин Господинов този път е посветена на Странджа. Той попита хората дали са съпричастни с каузи извън "жълтите павета".