Пенсионер бил муле на ало измамници, прибирал по 10%

Съдът в Стара Загора го остави в ареста с постоянна мярка задържане под стража

16.01.2019 | 17:35 Редактор: Анисия Иванова
Пенсионер бил муле на ало измамници, прибирал по 10%

Интернет обява прати 67-годишен мъж в затвора. Възрастният човек се оказал муле за ало измамници, който събирал пари от техните жертви, ала полицията го заловила, съобщава прокуратурата в Стара Загора, цитирана от Dnes.bg.

Дядото едва свързвал двата края за това решил да си потърси работа за допълнителни доходи. Попаднал на обява в интернет, която му се сторила подходяща. Позицията била за куриер.

Той кандидатствал за работата и оставил телефонния си номер за връзка.

Скоро получил обаждане от скрит номер от новия си работодател. Договорили се и възрастният мъж бил изпратен на първия адрес.

Още тогава осъзнал, че върши нещо незаконно и всъщност е муле на телефонни измамници, но получавал достатъчно средства, за да продължи. Все пак, за разлика от повечето му набори, получавал пари вместо да ги дава.

Дядото обикалял на адреси из цяла Южна България и събирал пари от измамените. След това носел плячката на предварително уговорено място и отброявал 10% за себе си. Така и не видял лицата на работодателите си. С тях общувал само по телефон.

67-годишният мъж бил арестуван след като улични камери го хванали как взима пари от възрастна жена. Тя била убедена, че помага в залавянето на ало измамници, а човекът, който чака под терасата й е служител на МВР. Без да подозира, че всъщност е станала жертва на ало измама, а не помага на полицията, бабата спуснала с въже торбичка, пълна с 6000 лева.

Мулето прибрало в джоба си 600 лева, а другите занесло на уговореното място.

Освен камерите, на случилото се станали свидетели и хора от блока. Заедно с техните показания, властите стигнали до възрастния мъж, като първоначално си мислели, че това е единственото му провинение. По-късно обаче станало ясно, че дядото е бил посредник на десетки измами.

За това районният съд в Стара Загора го оставил в ареста с постоянна мярка задържане под стража.