На Капитан Андреево: Хванаха швейцарец с кола пълна с оръжия, на път към Идлиб

Специализираната прокуратура му повдигна обвинения за тероризъм

13.09.2018 | 16:42 Автор: Анисия Иванова
На Капитан Андреево: Хванаха швейцарец с кола пълна с оръжия, на път към Идлиб

Швейцарски гражданин е задържан при опит да премине с контрабандни оръжия през ГКПП "Капитан Андреево" на път за Сирия, съобщиха от Специализираната прокуратура. На задържания са му повдигнати обвинения за тероризъм и контрабанда на оръжия.

Във вторник вечерта на граничния пункт при операция на ГД "Гранична полиция", ДАНС и Спецпрокуратура е задържан гражданин на Конфедерация Швейцария. Той е направил опит да премине в Република Турция с намерение да продължи пътуването си до Сирия.

В управлявания от него джип с швейцарска регистрация са открити три пушки (две автоматични карабини и една гладкоцевна ловна пушка), пистолет "Зиг Зауер", около 400 броя патрони за тях, както и множество хладни оръжия (24 ножа и др.). В личните вещи на швейцарския гражданин е намерена и карта с отбелязвания на маршрута му, с крайна цел град Идлиб, Сирия.

Мъжът и автомобилът са били обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система, с информацията, че лицето е въоръжено.Предоставена е и информация, че неговият баща е сигнализирал полицията, че синът му е изчезнал заедно с автомобила, като от жилището им липсват огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Вчера на швейцарския гражданин са повдигнати обвинения за тероризъм и контрабанда на оръжия през държавната граница, като с постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Според първоначалните му обяснения, задържаният искал да окаже помощ на цивилни граждани в Сирия.

На 14 септември в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за задържане под стража. На обвиняемия е назначена и съдебно-психиатрична експертиза.