Пускат предсрочно Иван Евстатиев, изнасилил 16-годишна

Остатъкът от присъдата на бившия кмет на Стрелча е заменен с пробационна мярка

15.08.2018 | 14:44 Редактор: Василия Пейчева
Пускат предсрочно Иван Евстатиев, изнасилил 16-годишна

Окръжният съд в Пазарджик постанови условно предсрочно освобождаване от затвора на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който излежава присъда за изнасилване на 16-годишно момиче.

Неговият адвокат Ташкена Колчева обясни, че това означава, че остатъкът от присъдата му от 1 година, 2 месеца и 2 дни, няма да бъде излежана в затвора.

"Остатъкът от 4-годишната присъда, която бе постановена от Окръжен съд - Пловдив е заменен с пробационна мярка – веднъж месечно среща с пробационен служител", обясни Колчева пред "Фокус".

"След изтичането на 7-дневния срок, в който прокуратурата има право да обжалва решението на съда, Евстатиев ще бъде освободен от затвора", каза също Колчева.

Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев беше осъден от Районен съд - Пловдив първоначално на 6 години затвор, но после присъдата му бе намалена от Окръжен съд - Пловдив на 4 години затвор.

И на двете съдебни инстанции той твърдеше, че половият акт с непълнолетната бил доброволен от нейна страна. Според прокуратурата той я е поканил в хотелската си стая в Стрелча.

Предлогът бил да поговорят за бъдещото й кандидатстване в юридически факултет. Ученичката не се усъмнила в намеренията му, тъй като познавала добре Евстатиев - помагала му в предизборната кампания.

Бившият кмет напил гостенката си с 200 г водка, след което я е насилил. Поръчал й да не казва нищо на родителите си и я оставил пред дома й.

След случилото се тийнейджърката е посещавала в продължение на месеци психолог, за да се съвземе от тежката травма.