Окончателна присъда: 20 години затвор за убиеца на Яна Кръстева

Почти 7 години по-късно приключи случаят с извършеното с изключителна жестокост престъпление

02.04.2018 | 13:34 Редактор: Жанета Нейкова
Окончателна присъда: 20 години затвор за убиеца на Яна Кръстева

Почти 7 години след убийството на 28-годишната Яна Кръстева случаят официално приключи. Върховният касационен съд прати за 20 г. зад решетките Николай Русинов-Чеци, намерен за виновен за смъртта младата жена. Присъдата е окончателна.

На 13 април Русинов ще посрещне 42-ия си рожден ден сред останалите лишени от свобода в Първи отряд на софийския затвор, където е от 2015 г. Там бе изпратен веднага, след като първо получи доживотна присъда.

После тя бе заменена с 20 г. затвор от апелативния съд и потвърдена от върховния, защото престъплението не било извършено “с изключителна жестокост”.

Полуголото и окървавено тяло на Яна Кръстева е открито на 10 юли 2011 г. в храстите недалеч от Конната база в Борисовата градина от случаен минувач. Аутопсията показва, че младата жена е починала между 36 и 40 часа преди намирането на трупа.

В първите седмици разследването е в задънена улица, въпреки че са разпитани над 60 свидетели, основно младежи, които в петъчната вечер на 8 юли 2011 г. са в Борисовата градина. Те са там заради два концерта - един на стадиона на ЦСКА и друг - на раппевеца Спенс, в популярното заведение “Маймунарника”. За 4 месеца е задържан клошарят Пламен Трифонов, но срещу него не се събират достатъчно доказателства и той е освободен.

Цялата статия прочетете в Dnes.bg