Шестима с обвинения за незаконен прием в Медицинския университет в София

Бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев е лидер на организираната престъпна група

26.01.2018 | 13:08 Редактор: Ивайло Николов
Шестима с обвинения за незаконен прием в Медицинския университет в София

Специализираната прокуратура повдигна обвинения за незаконен прием на студенти в Медицинския университет.

Бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев е начело на организираната престъпна група, която се е занимавала с нерегламентиран прием на чуждестранни студенти. Заедно с него в схемата са още 5 души. Само един от тях е настоящ служител на висшето учебно заведение.

Схемата им е действала по прост начин. Човек от арабски произход чрез легална посредническа фирма, е набирал кандидат-студенти от Египет, Ливан, Иран и Ирак. Тези хора обаче са нямали право да получат медицинско образование у нас, защото в повечето случаи става въпрос за хора без средно образование.

Кандидат-студентите обаче са плащали суми от по 40 или 50 хиляди евро, срещу които са записвани за студенти у нас и следването им не е минавало по регламентираните тарифи за чуждестранни студенти. След това фалшивите студенти са плащали до 5000 евро за вземане на изпит.

Според Иван Гешев, ръководител на специализираната прокуратура, дейността на тази престъпна група се явява проблем за националната сигурност.

Към този момент прокуратурата има данни за 20 лица, които по всяка вероятност са получили дипломи по този начин. Все още обаче предстоят проверки дали те лекуват хора у нас или в Европа.