fallback

Заради скандала със суджука Живко Мартинов се сдоби с обвинение

Ексдепутатът ще отговаря за шест престъпления пред съда

31.07.2017 | 15:40 Автор: Василена Василева

Ексдепутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е привлечен към наказателна отговорност за 6 престъпления.

Определена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 45 000 лева.

В хода на разследването прокурорите са събрали и доказателства и за извършено престъпление по служба от Розалина Брайкова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Първото обвинение срещу Мартинов е за упражнена от него принуда спрямо търговец на месо. Второто е за отправена закана за убийство. 

Мартинов е обвинен и за това, че заплашвал бизнесмена, че ще бъде арестуван, ще му прати данъчни проверки на дружествата, за да "смачка фирмите му". 

Така го принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо и 60 кг филе "Елена" и телешка пастърма. Афера, за която главният прокурор загатна още миналата седмица. 

Ексдепутатът Живко Мартинов е уличен и в това, че през април опитал да принуди директора на ВИК в Добрич да уволни конкретен служител, както и да спира назначения и уволнения в дружеството.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова пък е обвинена, че нарушила служебните си задължения, като издала заповед за спиране на експлоатация на обект на дружество, собственост на човека, подал сигнал в прокуратурата срещу Живко Мартинов.

Брайкова е на свобода срещу парична гаранция в размер на 5 000 лева.

fallback
Още от Криминално
fallback