Децата на убития легионер на "Струма" искат 750 хил. лв. от Ембака

Защитниците на Емил Първанов настояха делото да бъде върнато на прокуратурата

24.01.2017 | 17:31 Редактор:
Децата на убития легионер на
Децата на убития легионер на "Струма" искат 750 хил. лв. от Ембака

Трите деца на Николай Чивиев искат общо 750 хил. лева за смъртта на баща си от обвинения в убийството Емил Първанов - Ембака.

В Окръжен съд Благоевград започна делото срещу Първанов, обвинен, че е убил с камък бившия легионер Чивиев на строежа на магистрала "Струма".

Адвокатите на двете дъщери на Чивиев - 16-годишната Ирина и 9-годишната Никита, внесоха граждански искове за по 300 хил. лева обезщетение за всяко дете, пише "24 часа". Адвокатът на пълнолетния син-наследник Тони поиска пък 150 хил. лева обезщетение.

Защитниците на Ембака поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата. Мотивите им бяха, че Първанов не се е запознал с всички материали и веществени доказателства. Съдът обаче бе категоричен, че през август и септември са били определени 9 дати, на които Първанов и адвокатите му Марковски и Недин да прочетат доказателствения материал.

На част от датите те не са се явили поради различни причини и тогава му е бил назначен резервен защитник. Окръжният съд в Благоевград даде ход на делото и на 13 февруари ще бъдат разпитани първите свидетели.

Емил Първанов – Ембака е подсъдим за убийството на Николай Чивиев на магистрала "Струма". Драмата се разигра през 2015 година. Тогава Първанов не се подчини на координатора на строяща се отсечка от магистралата и навлезе в нея. Двамата се скараха, сбиха и спорът завърши със смъртта на 47-годишния строителен работник.

След убийството Ембака изчезна и бе обявен за издирване в продължение на 4 месеца. През ноември миналата година той бе задържан.

В началото на юли миналата година Първанов беше освободен от ареста срещу най-леката мярка "подписка", след като беше изтекъл максималният 8-месечен срок, в който може да бъде задържан.

Той е с богато криминално минало. През 2008 година е задържан отново за убийство, но заради липса на достатъчно доказателства е бил освободен. Арестуван е и за кражби.