fallback

Повдигнаха обвинение за подкуп на кмета на Перущица

Още двама, участвали в схемата, също са задържани с прокурорско разпореждане за 72 часа

14.09.2016 | 16:02 Автор: Луиза Божинова

Прокуратурата повдигна обвинение за подкуп на кмета на Перущица Ради Минчев, както и на Павлин Статев и Илиана Павлова, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Тримата са задържани с прокурорско разпореждане за 72 часа.

Става въпрос за поискан и обещан подкуп. Според събраните доказателства до момента, при предварително подготвена схема дружество, контролирано от Статев, е влязло в договорки с кмета на Перущица Ради Минчев, заедно с трето лице – Илиана Павлова, пише "Фокус".

Окръжният прокурор посочи, че става въпрос  за подготвена фалшива проектодокументация за кандидатстване на община Перущица за отпускане на парични средства от междуведомствената комисия към Министерския съвет за укрепването на свлачище до местността Чурен.

Сумата, за която е кандидатствано, е в размер на 260 хиляди лева, без ДДС.

Документацията, изготвена от Павлин Статев, е за възлагане на обществена поръчка на неговото дружество и отпускане на средствата за това. Били са отпуснати 130 000 лева.

Фирмата на Статев е създадена специално за тази поръчка, с нарочна цел да участва като изпълнител в укрепването на това свлачище. Тъй като дружеството няма строителна история и няма шанс да спечели, е бил създаден консорциум с фирма, позната в бранша, без тяхното знание и съгласие, с подправени подписи.

Реално спечелилите обществената поръчка изобщо не знаели, че участват в нея.

В същото това време е бил нает изпълнител, познат в Перущица, който се е договорил да изпълни укрепването на свлачището за сумата от 45000 лева. Останалите пари в размер на 85 000 лева са били разпределени между тримата подсъдими. Стигнало се е дори до издаването на акт 15, който също е бил изцяло подправен за получаването на парите от комисията.

Ролята на Павлова е била да изготвя фалшивата документация.

Сигналът е постъпил в ДАНС през февруари тази година, когато започва разработката. Засега разследването продължава.

"Предстои повдигането на още обвинения на кмета на Перущица и за други обекти", каза още окръжният прокурор.

fallback
Още от Криминално
fallback