Митничари разкриха двигател на камион, облепен с контрабандни цигари

Турски шофьор тапицирал двигателя на камиона си със стекове цигари без български акцизен бандерол

08.09.2016 | 17:43 Редактор:
Митничари разкриха двигател на камион, облепен с контрабандни цигари
Митничари разкриха двигател на камион, облепен с контрабандни цигари

Русенските митничари разкриха контрабандни цигари, транспортирани по много изобретателен начин - турски шофьор тапицирал двигателя на камион със стекове цигари без български акцизен бандерол.

На излизане от страната, камионът с турска регистрация бил спрян за проверка със скенер. Под капака на двигателното отделение инспекторите от "Митница" - Русе открили 150 кутии цигари без бандерол, прикрепени с тиксо и залепваща лента към конструкцията на двигателя. Шофьорът е задържан и срещу него е образувано досъдебно производство, съобщават от Агенцията.

Досъдебно производство е образувано и срещу водача на друг товарен автомобил с турска регистрация.  Той е подведен под отговорност за държане и пренасяне на 260 кутии цигари, също без бандерол. За разлика от колегата си, той не проявил чак толкова старание в търсене не необичайни места за стоката си и натъпкал нелегалните тютюневи изделия в кухините на шофьорската кабина.  

Те са осъдени по бързата процедура за идентични престъпления и получиха наказания от по 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.  И на двамата са наложени глоби в размер на стойността на пренасяните цигари по цени на съдопроизводството, съответно 1050 лева в първия случай и 1950 лева във втория случай.

През последните няколко дни митническите инспектори на ГКПП-Дунав мост, Русе - Гюргево разкриха три идентични случая на държане и пренасяне на цигари без български акцизен бандерол.  Задържани са общо 590 кутии цигари.  В ареста от снощи е и румънски шофьор на камион. В кабината на управляваното от него превозно средство са открити 180 кутии цигари. Той също ще бъде изправен на съд по бързата процедура.