fallback

1 година и 5 месеца за грабител, пребил дядо за 5 лева в Еленско

Нападателят познавал пенсионера

22.07.2016 | 18:54 Автор: Ирина Георгиева

1 година и 5 месеца затвор при строг режим - толкова даде 50-годишен мъж, който нанесъл побой на възрастен човек и му взел 5 лв. Присъдата е наложена на Стефан А. след споразумение с прокуратурата.

Мъжът е осъден за това, че на 9 декември 2015 г. в еленското село Константин нахлул в жилище на ул. "К. Рудановски" и отнел мъжки кожен портфейл, калъф за лични документи и 5 лв. Задигнатите вещи са на обща стойност 9 лева и са на възрастен мъж. Дядото се опитал да прогони неканения гост, но той го нападнал със собствения му бастун и го налагал безмилостно по главата и ръцете.

Това не е първото провинение на обвиняемия. От прокуратурата уточниха, че и преди е осъждан.

Стефан А. нямал работа и доходи, пише в. "24 часа". Вечерта бил в заведение в центъра на Константин, където пил водка със свой познат. Около 21 часа, двамата си тръгнали. След като се разделили обвиняемият, под въздействие на алкохола, решил да влезе в къщата на пострадалия, за да му вземе парите.

Стефан много пъти ходил в пострадалия, за да му върши различни работи срещу заплащане, знаел разположението на къщата и че стареца има винаги пари в дома си, още повече, че на същата дата бил получил пенсията.

Обвиняемият се промъкнал в къщата през прозорец на първия етаж. Влязъл в стаята,  в която спял пострадалия. Тъй като двамата се познавали от много години Стефан наметнал на главата си дреха. В този момент възрастният мъж чул, че в стаята му влиза човек. 

Междувременно Стефан се насочил към масата, повдигал мушамата и започнал да търси пари, като тършувал навсякъде. Не говорел, а само превел знаци с пръсти, че иска и търси пари. Старецът станал от леглото и се подпрял на бастуна. Стефан го издърпал от ръцете му  и започнал да нанася удари с него по главата и ръцете на безпомощния човек. 

Възрастният мъж паднал на пода в стаята, но нападателят продължил да го удря. След това продължил да обикаля и да търси пари, като намерил и взел мъжки портфейл с пет лева, лична карта и калъф за лични документи. Раздразнен от факта, че не открил останалите пари от пенсията, на излизане Стефан счупил крушката, която светела, съборил телевизора от масата и закачалка с дрехи в коридора.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последици на влязла в сила присъда. Стефан А. е с мярка задържане под стража и е приведен в затвора.

fallback
Още от Криминално
fallback