fallback

4 години затвор за шофьорът, погубил трима в Стамболийски

А.Т. получи двойно по-дълъг срок на първа инстанция

18.06.2016 | 13:24 Автор: Мария Аладжова

Двойно по-малко наказание постанови пловдивският апелативен съд за 23-годишния Атанас Тонев, който погуби близначките абитуриентки Яница и Виолета Филчеви, както и своя приятел Ивайло Петров, баща на новородено, пише Dnes.bg

Зловещата катастрофа стана на 28 април миналата година в град Стамболийски. На първа инстанция шофьорът, в чиято кола издъхнаха тримата младежи, получи 8 г. затвор и без право да шофира 10 г.

След обжалване апелативните магистрати намалиха наказанието му на 4 г. и 4 месеца затвор. Според тях констатираните нарушения за превишена скорост от 107 км/ч в населено място "не сочат на трайна престъпна упоритост от страна на подсъдимия".

"Той е с чисто съдебно минало, има добра характеристика, която го описва като отзивчив, неконфликтен, трудолюбив съсед, на когото може да се разчита при нужда", се казва в решението. Отбелязва се и неговото разстройство на адаптацията. Отхвърлено е определението на окръжния съд, който отчете превес на отегчаващите вината обстоятелсва.

В хода на делото беше изтъкнато, че Тонев е правил опит да се обеси след случая. Съседка го видяла и го спряла. Неговата адвокатка Светлана Званчева пледира да не се прилага квалификацията "особено тежък случай", а да се третира като причиняване на смърт на повече от едно лице.

В деня на катастрофата Атанас и приятелят му Ивайло отишли до Пловдив с кола, за да вземат двете близначки. След месец те трябваше да завършат. После поели към Стамболийски. Тонев бил зад волана, а Петров - на предната седалка. Абитуриентките седнали отзад. Атанас предприел изпреварване на движещ се пред него автомобил. Не могъл да го задмине и се натресъл. От удара колата започнала да се върти. При жестокия удар главата на едно от момичетата излетяла от автомобила.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

fallback
Още от Криминално
fallback