fallback

Убиецът на близначките абитуриентки с 4 г. затвор

Пловдивският съд го пожали заради добро поведение

17.06.2016 | 22:30

23-годишния Атанас Тонев ше получи двойно по-малко наказание постанови пловдивският апелативен съд. Припомняме, че той погуби живота на близначките абитуриентки Яница и Виолета Филчеви, както и на своя приятел Ивайло Петров, баща на новородено. Ужасният инцидент стана на 28 април м.г. в град Стамболийски. На първа инстанция Тонев получи 8 г. затвор и без право да шофира 10 г. 

Пловдивският съд намали наказанието на 4 г. и 4 месеца затвор, след като "убиецът" дълго време обжалваше предишното решение. Според тях превишената скорост от 107 км/ч в населено място "не сочи трайна престъпна упоритост от страна на подсъдимия".

"Той е с чисто съдебно минало, има добра характеристика, която го описва като отзивчив, неконфликтен, трудолюбив съсед, на когото може да се разчита при нужда", се казва в решението. Отбелязва се и неговото разстройство на адаптацията. Отхвърлено е определението на окръжния съд, който отчете превес на отегчаващите вината обстоятелсва.

По време на хода на делото, Тонев опитал да се обеси. Съседка го видяла и го спряла. Неговата адвокатка Светлана Званчева пледира да не се прилага квалификацията "особено тежък случай", а да се третира като причиняване на смърт на повече от едно лице.

В деня на катастрофата Атанас и приятелят му Ивайло отишли до Пловдив с ауди, за да вземат двете близначки. След месец те трябваше да завършат. После поели към Стамболийски. Тонев бил зад волана, а Петров - на предната седалка.

Абитуриентките седнали отзад. Атанас предприел изпреварване на движещ се пред него хюндай. Но не успял да го задмине и се натресъл. От удара аудито започнало да се върти. При жестокия удар главата на едно от момичетата излетяла от автомобила.

fallback
Още от Криминално
fallback