Съдът в Сливница остави в затвора турски шофьор за 7 месеца

Опитал се да пренесе през Калотина 365 300 евро

12.05.2016 | 13:55 Редактор:
Съдът в Сливница остави  в затвора турски шофьор за 7 месеца
Съдът в Сливница остави в затвора турски шофьор за 7 месеца

Районен съд - Сливница взе решение за 7 месеца затвор за Мехмет Серхат, обвинен в недекларирано пренасяни пари в размер на 365 300 евро. Това съобщиха от Апелативната прокуратура в София.

На 8 май на Митнически пункт Калотина при влизане от Сърбия в България е бил спрян за проверка лек автомобил, управляван от турския гражданин Мехмет Серхат. Той заявил, че не пренася нищо за деклариране, но митническите служители селектирали автомобила за щателна проверка. При проверката са открити 365 300 евро и 925 турски лири, укрити в няколко различни кухини в автомобила.

Мъжът не бил декларирал писмено пред митничарите, че пренася парични средства, които са в особено големи размери (левовата им равностойност е 715 010,18 лв.).

Турският гражданин е бил задържан за 24 часа, в рамките на които под ръководството на прокурора са проведени неотложните следствени действия и са събрани доказателства за виновността на Мехмет Серхат.

Районна прокуратура - Сливница е внесла обвинителен акт срещу Серхат за престъпление по член от НК и същия ден в съдебно заседание е постигнато споразумение с подсъдимия.

Районният съд е одобрил постигнатото от прокуратурата споразумение, по силата на което Мехмет Серхат е осъден на лишаване от свобода за срок от 7 месеца, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от три години.

Недекларираните пренасяни пари - 365 300 евро и 925 турски лири са отнети в полза на държавата. Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда и е окончателно.